Kategorier

Arkiv

Miljöpartiets kongress 2017; ny riktning eller undergång?

Om 1 vecka inleds miljöpartiets kongress 2017 i Linköping. Då är det ett hårt prövat miljöparti som samlas. Efter att ha suttit i regeringen sedan valet 2014 så har partiet stadigt placerat sig närmare 3% av väljarstödet än de 10- 15% de drömmer om inför varje val.

Som tidigare aktiv i partiet känner jag absolut ingenting längre för partiet och dess fortsatta utveckling. En gång var jag entusiastisk och trodde att partiet faktiskt stod för en tredje väg i politiken och kunde bli det framtidsparti det en gån trodde att det skulle bli när de grundades.

De taktiska misstagen har varit så många att man kan göra långa listor nu. Förutom rent dåliga utnämningar av kontroversiella personer och för mycket fokus på indentitetspolitik så har partiet totalt tappat greppet om framtidsvisionen.

Ute i kommunerna är MP ofta uppskattat för sin samarbetsförmåga. Det var ett litet parti som tog sig in i poltiken och ömsom samarbetade med borgare och med vänster för att få in en kil och kunna föra in den gröna dimensionen. Även partier som på riks tycker genuint illa om MP´s politik brukar berömma deras samarbetsförmåga lokalt. Det stora problemet med regeringssamarbetet är att man i förväg måste bestämma vad som är värt att offra och inte. Så gjorde vi i kommunen efter valet 2010 när jag var med och förhandlade. Vi gjorde en lista på alla områden som kunde vara kontroversiella och var tydliga med att följande punkter kan vi inte kompromissa om. Till en borgerliga sidan sa vi att samarbete med SD och långgående kompromisser om borttaget strandskydd kan vi inte gå med på. Det skulle vara politiskt självmord om ett parti får röster för att man är en motpol mot SD och sedan regerar med dom för att makten hägrar eller att vi säljer ut oss i en lokal miljöfråga. Vi sa att vi kompromissar om mycket men i våra hjärtefrågor som vi anmälde i förväg kommer vi inte rösta med alliansen.

I regeringssamarbetet har man trots sin erfarenhet av kompromisser och samarbeten från kommuner och landsting inte lyckats hålla en tydlig linje mot S och kunnat vara ärliga mot sina väljare. MP förlorar allt mer på at man har kompromissat bort sig själva till fördel för att få sitta i regering till varje pris…

Inom MP pågår nu en organiserad grön resning för att föra tillbaka partiet till sina radikala rötter men den ökade toppstyrningen och karriäristpolitiker och tjänstemän som styr mer i detalj välkomnar inte nya strömningar som något positivt för partiets idéutveckling. Tyvärr ser jag bara fortsatt haveri, det är full fart framåt mot isberget som gäller när Fridolin styr sitt pompösa Titanicliknande partiprojekt mot bottnen…

 

Annonser


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s