Kategorier

Arkiv

Decemberöverkommelsen flipp eller flopp?

Jag har inte bloggat så mycket det senaste året. Dels har andra saker tagit upp min tid och dels behöver vissa händelser sjunka in och behöver begrundas över tid för att man ska kunna reflektera över vad de innebär på lång och kort sikt.

Valet 2014 blev nog för många ett brutalt uppvaknande, vi har ett samhälle med ökade klyftor och allt större politikerförakt och kritik mot etablissemanget. Själv var jag då utan jobb och har fått känna på följderna av 8 år av allianspolitik med ”arbetslinjen” i praktiken. Nej, jobben blev inte fler med försämrad a-kassa och hot om Fas3. Istället har samhället bara blivit hårdare mot arbetslösa och jobben osäkrare än innan med systematiskt utnyttjande av visstidsanställningar och arbetsgivare som lever gott på nystartstjobb och subventioner.

Decemberöverkommelsen (DÖ) är något av ett politiskt räddningspaket. I början var jag försiktigt positiv och förstod att situationen krävde en lösning. Som jag såg det fanns det tre alternativ:

  1. Minoritetsregeringar alternerande S+MP eller alliansen med återkommande nyval så V och SD kan utnyttja sin vågmästarposition.
  2. Alliansregering med passivt stöd från SD.
  3. En blocköverskridande regering där största parti (S) bildar regering med MP och FP i första hand och räknar med passivt stöd från något ytterligare parti.

Alternativ 1 skulle ge en oerhört osäker utveckling och förmodligen skulle marknaden störtdyka, alt 2 skulle kräva att alliansen sväljer stoltheten och accepterar SD-stöd och alt 3 är helt otänkbart för Centern som numera är närmast har fobi mot S.

Med facit i hand kan man fråga sig, var det värt DÖ? Jag förstår att riksdagen var tvungen att anta en budget och leda landet men samtidigt har DÖ totalt cementerat blockpolitiken så vi går mot inte bara 2-partisystem utan snart enpartistat. Alliansen har gjort bort sig totalt och kan inte längre kritisera regeringen då de i praktiken godkänner all regeringspolitik för att ge majoritet i riksdagen. Priset vi betalar däremot för att mota Olle i grind och undkomma SD är att alliansen inte fungerar som opposition längre utan det är ett spel för gallerierna. Som regeringsparti är MP dessutom skadeskjutet. Jag har efterlyst nya visioner, folket som har levt med arbetslöshet, neddragningar som betalat skattesänkningar och jobb som hotas av automatisering behöver en ny vision om ett samhälle som är mer inkluderande. MP som velat framstå som systemkritiskt och stigfinnare kan inte lägga fram samhällsvisioner om det nya gröna samhället så länge vi är beroende av stöd från M och övriga borgerligheten.

Visst är det en framgång att sitta i regering för första gången men jag hade velat se en majoritetsregering så vi kan genomdriva vår politik inte administrera en utsmetad DÖ-politik där vi driver frågor på nåder av andra. Jag är nu i efterhand allt mer övertygad om att ett nyval hade varit bättre. Ett mesigt MP gör ingen nytta och bristen på visioner har uppenbart bara gynnat SD som nu är ”enda oppositionspartiet”. Att MP belönats med den helt meningslösa titeln ”vice statsminister” är en klen tröst. Karriärspolitiker och tjänstemän har uppenbart dragit vinstlotten och när omvalet aviserades var instruktionerna från partiledningen tydliga -prioritera att behåll väljare och få våra riksdagsledamöter omvalda! Jag som såg svagheter i vår valkampanj hade velat gå in som ny kandidat för att jobba strategiskt med utanförskapet, det utanförskap jag själv upplevt och lever bland i miljonprogramsområdet och vara en motvikt till vår hipster-framtoning. Nu ser jag istället att F! allt mer arbetar med basarbete och aktivism ute bland folk medan MP sitter tryggt och bevakar sina positioner med bakbundna händer.

Annonser


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s