Kategorier

Arkiv

Miljöpartiet, stigfinnarna som slutade söka?

En artikel i dagens ETC slår fast att ”miljöpartiet har sålt ut de visionära idéerna”. Riksdagsmannen Valter Mutt citeras och man tar upp bland annat att MP helt har tappat intresset för medborgarlön/ basinkomst. Pierre Ringborg är en av de miljöpartister som instämmer i kritiken.

MP kallar sig gärna för ”stigfinnare” eller påtalat att man är ett ”alternativ” till andra rörelser. I Per Gahrtons bok ”Vad vill de gröna, 1988” vill Gahrton avliva myten om de gröna som bakåtsträvare och teknikmotståndare. Han tar utgångspunkt i flera filosofers resonemang om de politiska ideologierna och flera slår fast att det är inte längtan tillbaka till forna tider utan strävan mot det nya som driver den gröna rörelsen:

Boel Berner ser mijö-, freds- och alternativrörelserna som uttryck för strömningar som vägrar att blint underkastar sig oförutsägbara resultat av teknik och samhällsutvecklingen: i stället vill de ge medvetet och ansvarsfullt socialt handlande en dominerande plats i förändringsprocessen, (sid 25).

Kan vi verkligen se MP idag som ett parti som vill att socialt medvetande ska dominera samhällsutvecklingen? Jag ska erkänna att jag inte gillade den gamla idén om ”medborgarlön”, den präglades för mycket av en tanke på en ”lön” som man skulle få helt utan motprestation bara man är medborgare. Att jag själv börjat tänka om beror på flera faktorer. Nu säger analytiker rakt ut att 20000 jobb kommer automatiseras och försvinna inom några år inom tillverkningsindustrin. Arbetslösheten är fortfarande hög, ekonomin dålig och vi måste bereda oss för ett post-industriellt samhälle. Dagens system låser in många i arbetslöshet, åtgärder där man går från påhittade jobb (arbetspraktik med aktivitetsstöd) till subventionerade jobb som är rena hittepåjobb (tidsfördriv) eller ett systematiskt utnyttjande av gratis arbetskraft inom Fas3. Var finns nytänkande? Var finns möjligheterna för att ändra sin livssituation?

Är du utförsäkrad och måste gå till soc då löner det sig sällan att at ett deltidsjobb eller timjobb. Lönen kvittas mot den utbetalning av försörjningsstöd som ska göras och det blir +/- 0 kr i skillnad. Om arbetsresorna blir dyrare än de hundralappar man får enligt normen så blir det kanske rent av minus?

Har du förbrukat dina CSN-perioder kan du inte vidareutbilda dig, specialisera dig eller börja i en ny bransch då a-kassa och studier inte går att kombinera. Då får du gå arbetslös ett år tills du får aktivitetsstöd och friheten att få göra vad du vill på din fritid. Men efter den långa arbetslösheten är a-kassan ofta nere i 65% och då får äger stöd. Förr led idén om en basinkomst av mycket idealism och lite verklighetsförankring, det är svårt att motivera varför man ska vara så självuppoffrande att man förväntas försörja andra av god vilja? Men när MP släppte ide´n och tyckte den saknade verklighetsförankring så började istället fler partier runt om i världen driva frågan. I dagsläget har flera försök med basinkomst genomförts både i större och mindre skala och man har gått ifrån en flummig idé till konkreta förslag och genomförande. Många av de farhågor man såg förr har man idag tonad ned.

En basinkomst ska aldrig vara en lyx utan vi ska ha drivkraften att jobba, skapa och förkovra oss men en basinkomst ska skydda oss från att falla mellan stolarna och fram för allt inte låsa in folk i utanförskap där man står som en åsna mellan hötapparna och inte vet vad man ska satsa på för att förbättra sin situation. Basinkomst har oftare lett till stimulans, att fler vågar börja starta eget och göra något skapande på deltid utan att riskera sin försörjning. Sedan har de nya satsningarna lett till ökad självförsörjning. Jag önskar att MP vågade tänka om och komma med nya grepp och våga tala socialt utanförskap och inte bara mantrat miljö och skola och cykelvägar i storstäder!Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s