Kategorier

Arkiv

Mark ett politiskt rörigt landskap.

Nu är det väldigt nära valet och vad kan vi förvänta oss för utfall på söndag? Marks kommun skiljer sig mycket från riks på många sätt och inga lokala väljarundersökningar görs så här är väldigt oklart läge. Vad som särskiljer Mark generellt är:

 • Ett svagt SD som existerade och valdes in först 2010.
 • Ett lokalt missnöjesparti Markbygdspartiet MBP som avknoppades från Ny Demokrati när det gick i graven och som av tradition sugit upp SDs stöd lokalt.
 • Ett utbrytarparti från MBP; Marks Oberoende Demokrater (MOD)  som är mer mitten- vänsterorienterat och idag samarbetar med S och V fick 5,33% 2010 och blockerade MBP som dominerande vågmästare.
 • C har varit största borgerliga parti och innehaft kommunrådsposten. Sedan 2006 har de backat i varje val men är även som tvåa mycket större lokalt än på riksnivå.
 • S har starkt stöd ibland 50% eller mer på de orter som karaktäriseras av textilarbetarbygd och arbetarklassens bruksorter.

När markborna går till val så är det efter 4 år av minoritetsstyre av alliansen i samverkan med MP som 2010 avlöste ett socialdemokratisk minoritetsstyre. Det stora utbudet av missnöjespartier gör det hela väldigt svårt att förutse. Jag tror att MBP kommer fortsätta backa på grund av sin oförmåga att utifrån sitt partiprogram åstadkomma några konkreta förslag. MBP samlade inför valet 2006 ett stort folkligt missnöje med hur man försämrade äldrematen och boenden men efter valet kunde man inte hantera sin framgång och istället för att utnyttja att man fick nära 11% så lyckades man bränna alla broar och få mindre inflytande än innan. Klumpigheten från MBP gav upphov till MOD som trots många farhågor visade sig vara ganska mogna uppgiften att ta politiskt ansvar 2010. Jag tror vi kommer se följande scenarier i Mark:

 1. Alliansen sitter kvar. M och FP har oförändrat stöd eller går fram något tack vare att de är rutinerade. KD kommer nog tappa eftersom de lett den riksbekanta och hårt kritiserade socialnämnden och fortsatt omstruktureringen av äldreboendena som blivit impopulärt. C är trots allt stadigt i Mark tack vare lokal förankring och får draghjälp av Annie-effekten. Får de stöd av MP efter valet så kan de säkra en majoritet förutsatt att MP inte minskar? MP Mark har som jag visat tidigare sällan följt rikstrenden utan får alltid lägre stöd pga röstsplittring.
 2. Då MP, C, och KD fortsätter backa i Mark och M står still kommer S bli största parti och får uppgift att bilda en majoritet på något av följande sätt:
 • S+ V som har haft valteknisk samverkan 2010- 2014 bildar majoritet. V har haft ordförandeposter i Mark förut så det är inte lika kontroversiellt som på riks att släppa in V. De får majoritet i alla voteringar genom att backas upp av MOD.
 • S+ V+ MOD både V och MOD behandlades lika efter förra valet av S. Istället för att ge bort ersättarplatser ingen ville fylla till de minsta partierna som alliansen gör så har inte V och MOD behövt nöja sig med ”smulor från den rikes bord” utan S motsatte sig aldrig att de fick platser av egen kraft i alla 11-mannanämnder och S gav dom ersättare i samma nämnder. Nackdelen är att MOD är mer borgerligt och mitten-vänster och har gått emot S i några voteringar. Vågar S verkligen släppa in dom helt och ge dom en ordförandepost???
 • S+ V+ MP, mindre troligt då MP varit alliansen troget och även om de går till val på eget program så är det ingen tvekan om att MP är ett alliansparti i Mark pga ställningstaganden i sakfrågor. MP offrar hellre miljöprofilen mot att få alliansens ”bottenskrap” som platser ingen vill ha + 1-2 ordförandeposter. Hos S och V finns inget förtroende för MP.
 • S+ MOD+ C, heller inte troligt. S kan mycket väl vända sig mot C och/ eller FP för ett mittensamarbete men C är sedan 90-talets S-samarbete jätterädda att uppfattas som socialister och skyr allt samarbete. Möjligtvis kan FP+ MOD funka med S men är verkligen markalliansen beredda att lösa upp samarbetet efter valet? De kommer ändå bli den största oppositionsgruppen då MBP och SD står utanför samarbeten och MBP förmodligen kommer backa igen. Kvar i alliansen kan ju FP få viceordförandeposter och ändå få mycket inflytande utan att behöva kompromissa med S som inte står ideologiskt nära.

 Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s