Kategorier

Arkiv

Valet en rysare trots idétorka.

Idag är det en vecka kvar till valet. Från att ha sett ut som en rödgrön promenadseger rakt in i Rosenbad har det på upploppet spurtats bland regeringspartierna och bromsat upp bland oppositionen. Mätningarna duggar så tätt nu så det kommer nästan en varje dag. Först och främst ska vi inte dra för stora växlar på enskilda mätningar vilket media ofta gör, olika metoder som att rekrytera webb-paneler (där folk är mer intresserade i regel av att svara på politiska frågor och en slagsida mot yngre), olika längd på mätningarna och olika frågor gör att de inte kan jämföras rakt av.

Men vi kan se några större trender, regeringssidan gynnas av regeringsinnehav, tradition, kontinuitet men missgynnas av att flera kända politiker inte ställer upp för omval. Olycksbarnet KD som sällan legat över 4% under flera år har plötsligt börjat nosa på 5%. Är det stödrösterna som börjar trilla in nu eller är det ändå så att KD får lite framgång hos barnfamiljerna när de får mer mediautrymme? Europas rikaste parti som de kallas, Centerpartiet däremot går sämre ju närmare valet de kommer.

Oppositionen går som synes lite knackigt nu när valet närmar sig. MP ligger i pollsofpolls som fjärde parti strax efter SD men i enskilda mätningar är det omvänt förhållande. Sett till lite längre perspektiv är det ändå MP och V som gått framåt medan S haft några riktiga bottennapp och i dagarna både tangerat sitt valresultat på strax över 30% men fått så lite som 27% i enskilda mätningar. Löfvén har inte lyckats lyfta sitt parti, både bristen på erfarenhet och frånvaro av tydliga frågor gör att S går knackigt fram och verkar leva på sina kärnväljare men vinner inga nya utan oppositionens ”nya” väljare går till V och MP.

Själv har jag råkat reta upp en och annan inom S när jag påpekat att de är allt för försiktiga men det är en bild statsvetarna verkar bekräfta. Efter 8 år av allians vill jag se nytänkande och en regering som vill och vågar vara visionär. Jag förstår att det den 15e september blir realpolitik, ”räkningar ska betalas” (statsskulden), löner ska betalas, folk ska gå till sina jobb och en regering måste sätta sig och administrera riket men de måste också våga visa i valet att de har långsiktiga visioner som väljarna efterfrågar och då längre än att behålla Fas3 för att fasa ut det…. Jag VILL se ett regeringsskifte men förbehåller mig rätten att få vara kritisk mot en socialdemokrati som allt för ofta blir en mjukare alliansregering.

Annonser


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s