Kategorier

Arkiv

Sifo augusti 2014

Idag kom Sifo för augusti 2014. Till skillnad från Sentio och de andra mätningarna som kommer tätt nu har Sifo frågat nästan dubbelt så många och Sifo brukar ha lite bättre tillförlitlighet. Vad kan vi då dra för slutsats från Sifo?

Sett till valresultatet 2010 (inom parentes) går både Moderaterna 24,6% (30,06%) och Socialdemokraterna 30,3% (30,66%) sämre än i förra valet. Men S ligger 0,36% ifrån sitt då usla resultat 2010 och det är inom felmarginalen och går att hämta in. Moderaterna ligger 6% under förra valresultatet och en regeringstrött statsminister har svårt att spotta i nävarna och hämta upp det inom en månad.

Värre är att C 3,8% och KD 3,4% ligger under spärren och minst en procent av moderatväljarna behöver alltså stödrösta på dessa för att vara på säkra sidan. Då skulle M sjunka ännu mer och tappar man 6-7% så ryker ju många riksdagsmän och statsråd. M har inte på samma sätt ”råd” att stödrösta för man vill ju gärna tillsätta även nästa regering och ha kvar sina statsråd. Krisen sprider sig i alliansleden om inte FP-väljarna istället väljer att stödrösta för att hålla kvar moderaterna men då behöver de ju snart själva stödröster. 

Statsvetare säger att det krävs ett historiskt stort övertag av väljare för att vända utvecklingen nu. Alliansen är ganska körd och då handlar det om att överleva så jag tror att alliansväljarna blir allt mer egoistiska. Det märks även i utspelen nu som när FP öppnar för kärnkraft en månad före valet. Det gör man inte om man vill värna husfriden men nu gäller det att profilera sig mot C och ta de liberala väljarna.

Fi ligger på 2% och ser inte ut att komma in. 

S historiskt dåligt men behöver inte bli sämre än 2010 så de kan vända den nedåtgående trenden. 

V- bättre än vad jag trodde. Efter EU-valet har de stagnerat något. Vinstdebatten kom tidigt under våren och i EU-valet körde man med gammal skåpmat, missade allt väljarna prioriterade och vann inget på EU-motstånd.

Sifo aug 2014

 

Annonser


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s