Kategorier

Arkiv

Valet närmar sig!

Egentligen ville jag blogga om Gaza, Israel-Palestinakonflikten och världens tystnad men det är så pass komplext och händer mycket hela tiden så en analys av dagsläget skulle kräva mycket genomläsning av media för att komma i fatt allt som hänt och blogginlägget skulle bli hur långt som helst. Jag tänker beröra det men senare.

Nu har det under de senaste dagarna kommit två mätningar av opinionsläget. Novus och Sifo har mätt under juli och resultatet var väl ungefär som väntat. När Novus släpptes hittade jag först inte rådatan utan notiserna på nätet nöjde sig med att konstatera att rödgröna leder. Sifo finns publicerad i Aftonbladet och Text-TV. 

Viktigast så här alldeles snart på dagen 1 månad till valet är att:

  • Rödgröna har majoritet
  • SD tappar vågmästarrollen
  • Fi ser inte ut att komma in men KD har ökat och ligger på 4,3%.

Med valet 2010 i minnet så ska vi som är i opposition absolut inte pusta ut och tro det bara är att invänta resultatet och kamma hem vinsten! 2010 var jag medlem i MP och glädjen var naturligtvis stor när enskilda mätningar visade upp mot 11%! Sifo visade inför valet 19 september 2010 9,7% för MP och inget institut visade mindre än 7,1%. Valresultatet blev dock 7,2% dvs 74,2% av Sifos ”resultat” i mätningen sista veckan. MP är återigen raketen som ökar när V står ganska still och S länge backat. Med 11,4% i Sifos senaste kan man luras att rödgröna har säkrat majoritet då MP kommer backa upp med dom mandat S tappar. Skulle det vara så att Sifo återigen viktat MP för högt och de egentligen ligger på runt 75% av det stödet undersökningarna visar så är MP i realiteten inte mer än 8,5%. V var och andra sidan underskattat av Sifo mfl 2010 och har i år haft en starkare trend. Men alla undersökningar har en stor del osäkra väljare som kommer bestämma sig sent. Ett enda felsteg i en direktsänd tv-debatt eller en skandal kan få de osäkra att snabbt byta fot. Så nu gäller det för alla att spurta och övertyga väljarna!

Rödgrönt eller rödgröntrosa block är frågan? Fi har 1,4% kvar att klättra för att komma in. Då skulle de ta något mandat från de mindre partierna förmodligen men stödjer de en vänsterregering så kommer inte Löfven hotas men det blir intressant med mindre övervikt för regeringen och då kan SD plötsligt bli vågmästare. Men jag har sagt det innan, man ska aldrig avstå att rösta med hjärtat för att någon säger åt en att rösta taktiskt. I EU-valet gjorde många så men det blev helt fel då Fi inte alls hotade en rödgrön framgång (varför det nu är viktigt när det är andra block i EU?) men med den felmarginal som finns tycker jag inte man ska räkna ut något parti i förhand. 

Annonser


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s