Kategorier

Arkiv

En EU-positiv vänster?

Ja en sådan saknas i Sverige. Varför den svenska vänstern (i bredare mening) aldrig accepterat EU vet jag inte riktigt. Kanske beror det på att man fortfarande är kvar i skyttegravarna från folkomröstningen 1994?

Jag ska vara ärlig, 1994 var jag inte röstberättigad men spred material från Nej till EU och satte upp affischer. Jag följde EU-debatterna noga och minns än Marit Paulsen, Ulf Dinkelspiel, Jonas Sjöstedt, Per Gahrton m.fl. som deltog i de radiosända debatterna. I skolan gick diskussionen hög och jag skrev argumenterande insändare om EU och miljön. Jag tog till mig mycket av vad dåvarande Miljöförbundet- Jordens Vänner MJV skrev i sitt material om ökade utsläpp pga den fria inre marknaden och Marit Paulsens bok ”Europa och djuren” visade vilket djurplågeri EU subventionerade. Marits märkliga slutsats var ju dock att gå med i EU för att exportera svensk djuromsorg…

Men jag ändrade ståndpunkt gradvis och inte för att någon sade till mig att göra det! Som medlem i Miljöpartiet började jag själv skriva ned mina tankar om EU innan Maria Wetterstrand skrev till medlemmarna att hon hade omvärderat sin uppfattning. De som klamrade sig kvar vid EU-motståndet argumenterade nämligen för att vi som bytt uppfattning gjorde detta pga Maria inte av egen övertygelse men så var inte fallet med mig.

Som medlem i Vänsterpartiet tycker jag det är bra att V inte har samma naiva inställning till friskolor och fria skolvalet som MP och säger tydligt nej till vinster i välfärden. På dessa punkter ÄR jag mer vänster än MP. Men som vänsterpartist är jag tillbaka i ”nej-sägargänget”. V har tonad ned EU-utträdet, det är en långsiktigt vision nu och inte dagspolitik men är ändå mer EU-skeptiskt än MP. Vänsterpartiet har under EU-valrörelsen fått kritik för sin dubbla hållning. RFSL gav V lågt betyg i sin ranking då V pga oviljan att flytta makt till EU röstat nej till paket med åtgärder för att öka HBTQ-personers rättigheter. Detta är samma situation som när reaktionära moderater röstar nej till stärkt aborträtt för de tycker inte att EU ska lägga sig i familjefrågor. Det är ett stort dilemma om man alltid ska avväga EU-motstånd och ovilja mot att flytta makt mot- viljan att förbättra utsatta gruppers situation. Den tvehågsna inställningen gör att V alltjämt uppfattas som ”nej-partiet” före reformpartiet.

När jag gjorde en valbarometer på http://www.euvox.eu/ så kunde jag jämföra mina resultat mot de europeiska partierna och fick irländska socialister och franska Nouveau parti anticapitaliste NPA. NPA bildades 2009 som ett nytt fransk vänsterparti som förenade flera tidigare mindre partier på vänsterkanten. Som namnet säger är det antikapitalister och inte kommunister/ socialister i första hand. Partiet ville nämligen göra sig fritt från gamla historisk bindningar och skaka av sig de gamla vänsterpartiernas kommunistiska ok och istället fokusera på ekonomisk och ekologisk omställning genom att vara antikapitalistiskt och lägga grunden för en ny ekonomisk världsordning. Kanske inte så konstigt att ett sådant parti bildas i Frankrike där Attac-rörelsen föddes.

NPA skiljer sig från svensk vänster genom att driva vänsterpolitik men inte se EU som ett hot utan som en möjlig spelplan att börja en global omställning. Fritt översatt av Google Translate från deras program:

Nej till Europas multinationella företag och finansspekulation

Samarbetet mellan de europeiska folken har varit tidigare, som offer för krig, är ett behov, en historisk nödvändighet.

Det är en förutsättning för att öka den sociala och kulturella utveckling, åtgärder på internationell nivå för en ny värld som bygger på samarbete mellan folken.

Den kapitalistiska Europa, Östeuropa, Europeiska centralbanken är motsatsen till detta perspektiv är det negationen.

Det är föremål för intressen multinationella företag och finansiärer som utövar kontroll över de stater i konkurrens med varandra, de håller handväskan strängarna och ge dem en stor pension från den perversa omgång statsskulden. Den livränta genererar skenande spekulationer om att de folkliga klasserna betala räkningen.

Grand transatlantisk marknad, som förhandlats fram i hemlighet mellan EU och USA vill att undanröja hinder för att avveckla normer som begränsar vinsterna för multinationella företag.

Europa mot sina folk

I ett försök att ge legitimitet åt deras byråkratiska byggnad mot folk, stater och regeringar hävdar att EU skulle vara ett skydd mot den liberala och imperialistiska finansiella globaliseringen. Detta är naturligtvis fel. EU är inte ett instrument för kapitalisterna att bedriva sin ekonomiska krig genom att offra människor.

Bourgeoisin i varje land och USA som tjänar deras intressen inte kan bygga ett demokratiskt och progressivt Europa.

NPA ser brobyggande mellan Europas folk som en nödvändighet men vänder sig mot kapitalismen. De flesta europeiska vänsterpartier ser EU trots dess nyliberala ekonomiska politik som en arena där vi förenar oss i kampen istället för att lägga ned vår röst av nationell hänsyn. Det är nog långt kvar för svenska vänsterpartier att komma dit?

Valkompassen   EU   Valåret 2014   Nyheter   Aftonbladet (1)

 När jag gjorde Aftonbladets partitest så placeras jag som EU-positiv vänster mellan MP och S men även nära FI. Då S knappast för en ekonomisk vänsterpolitik så är FI och MP mer troliga val för en allmänvänsterväljare som inte fokuserar på EU-utträde.

Annonser


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s