Kategorier

Arkiv

EU-parlamentsvalet 2014, vem åker ut?

SOM-institutet har nu sammanställt en ”mätningarnas mätning” vilket är en sammanvägning av alla publicerade mätningar inför EUP-valet. Osäkerheten är stor då EUP-valet varken uppmärksammas speciellt mycket i Sverige, valrörelsen börjar sent och få mätningar görs specifikt för EUP-valet utan de löpande månatliga mätningarna brukar fråga om riksdagsvalet. Följande resultat har de fått som genomsnitt för partierna:

V 6,4
S 30,7
MP 14,3
C 4,1  på gränsen!
FP 8,5
KD 3,9 klarar/ klara inte???
SD 5,1
M 21,2
PP 1,7  ej mandat
Fi 3,3   ej mandat
JL 0,4 ej mandat
Det är klart att F! och PP blir utan mandat liksom junilistan. Vissa spekulerar i att det blir såpass jämt mellan småpartierna att de måste ta 5% för att få ett mandat för med många på 4% kommer de inte kunna ”ta” ett mandat från ett större parti. Men som valforskarna påpekar, andelen osäkra väljare varierar mellan 27- 56% i mätningarna!
Här finns alltså utrymme för överraskningar.
En annan faktor man bör lägga in här är benägenheten att rösta. På nätet leder Socialdemokraterna före F! och SD i hur många gånger de nämns i social media, men då mäts ju både bra och dåliga omdömen! F! har lyckats bygga en gräsrotsrörelse underifrån och de beundrar jag i en tid då andra partier blir allt mer professionella politikersammanslutningar. F! har inte ens ett partikansli utan sköter allt ideellt och man har direktdemokrati på nätet istället för kongresser och VU-möten för de utvalda. F! är idag ett utpräglat akademikerparti som går hem i universitetsstäderna. Den akademiska urbana medelklassen är röststark och ofta söker de ett radikalt alternativ då de inte räds att ifrågasätta rådande ordningar. S har totalt tappat greppet om arbetarklassungarna som flyttat till stán och pluggat utan idag röstar studenterna och hipsters på Söder och i Majorna på MP, V eller F!. Jag märker en allt kraftigare medvind för F! då en bekant överraskade härom dagen och sa att -nu gjorde jag slag i saken och gick med i F!.
SD å andra sidan har ofta uppblåsta siffror i mätningarna. Många uppger SD som ett ”protestval” i mätningar men de faktiska valresultaten är sällan lika bra. SD har mindre röstbenägna anhängare då de generellt inte har förtroende för det politiska systemet.
Jag tror det finns goda chanser vid en mobilisering att SD faktiskt missar sitt mandat pga röstskolk och F! ligger nära nog för att ta det. KD har förmodligen gjort sitt i EU och jag sörjer inte att den konservativa gruppen blir mindre i EU.

 

Annonser


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s