Kategorier

Arkiv

Är valet 2014 KDs sista som riksdagsparti?

Ju närmare valet vi kommer ju fler opinionsundersökningar matas vi med. Oftast får enskilda mätningar för stort  genomslag när något parti når nya topp eller bottenrekord. Men det är egentligen att lägga fokus fel för osäkerheten är stor i många mätningar pga det lilla urvalet så enskilda toppar och dalar kan vara tillfälligheter. Möjligtvis kan en tillfällig ”topp” vara en indikation på att opinionen vänt. Det som är intressant är de långsiktiga trenderna.

Statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson publicerar på sin blogg en ”mätningarnas mätning” dvs genomsnittet av alla mätningar. Metoden har sina brister vilket han också själv påpekar då vissa institut använder sig att web-paneler med fast medlemmar som kontaktas regelbundet angående vissa undersökningar och telefonintervjuer där man länge bara använder sig av fasta abonnemang och ringer hushåll med telefon samtidigt som allt fler yngre saknar fast telefon och därför underskattas i telefonintervjuer men kanske är överrepresenterade i web-paneler. Men om små undersökningar oftast är mindre representativa så brukar SCB och SIFO å andra sidan väga upp och använda ett mycket större underlag. Summan av det hela är i alla fall att de långsiktiga trenderna syns tydligt. Sedan valet 2010 har KD knappast varit över 4% mer än i enstaka mätningar och ligger på 4% exakt. För det andra borgerliga krispartiet Centern har det oftast sett lite bättre ut med ett högre stöd 2010 som utgångsläge men de har halkat ned till ett genomsnitt på 4,1% nu.

Med Centerns folkrörelseprofil (jo de har ännu några trogna medlemmar kvar ute på landet) och dess enorma tillgångar sedan de sålde sin tidningskoncern så har de mer pengar än de övriga småpartierna har tillsammans. Centern kan således satsa på mördande reklam och hoppas att de sista trogna väljarna lyckas mobilisera lite stöd runt lokala kandidater som är kända. KD däremot har det kämpigt i opinionen, de gör inte ens bort sig i media längre med havererade idéprogram som Centern för de syns inte alls. Både C och KD behöver vädja till borgerliga stödröstare nu men hur många är beredda till det när även moderaternas siffror börjar dala? 2014 blir ett tufft år för alliansens småpartier och överlever C och KD riksdagsvalet så är det inte med många tiondelar över 4%.

Mätningarnas Mätning (MäMä)

http://www.henrikoscarsson.com/Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s