Kategorier

Arkiv

Enhedslisten gör rekordval!

Danska Enhetslistan (Enhedslisten – De Rød-Grønne) gör rekordval i de danska kommunal och regionvalen 19 september. Ur svenskt perspektiv är detta intressant, Danmark har alltid varit steget före oss i vissa politiska skeenden. När den främlingsfientliga vågen gått fram över Europa har Danskt Folkeparti haft stora framgångar långt innan SD fick genomslag i den svenska politiken och nu har Danmark efter år av högerpolitik med ökade privatiseringar och ökade klyftor dels börjat protestera mot högerpolitiken men även vänt den traditionella vänstern ryggen. I Danmark har Socialdemokraterna och Vänsterpartiets systerparti Socialistiskt Folkeparti SF valt att lägga sig närmare mitten (precis som svensk socialdemokrati) och valt att medverka i en samlingsregering. Istället för att ge ett alternativ mot högern har de anpassat sig och spelar nu på högerns planhalva. I Sverige har S målat in sig i ett hörn och fortsätter sin kräftgång när de inte vågar eller vill säga nej till  jobbskatteavdragen utan säger -inga fler. Sossarna politik är inte längre att upphäva den borgerliga utan att lära sig leva med den men inte gå längre. I Danmark visar nu vänsterväljarna att oppositionen måste ha en egen politik och inte bara stöpa om en borgerlig politik.

Enhetslistan saknar dock motsvarighet i Sverige, vi har helt enkelt ingen fungerande vänsteropposition som kan driva på S att bli tydligare i sin politik. Danmark liksom Norge har ingen tradition av miljöpartier även om Miljöpartiet de Gröna MDG i Norge ställde upp i årets val. I Enhetslistan ryms många schatteringar bland annat det som vi i Sverige kallade ”miljövänster” på 70-talet, de väljare som har sina rötter i miljö och solidaritetsrörelsen och som rymdes inom V där den radikala miljörörelsen huserade medan den mer konservativa landsbygdsbaserade miljörörelsen fanns inom Centern på 70- 80 talen. Enhetslistan betonar att de är rödgröna som de även har i partinamnet.

Rent partimässigt är Enhetslistan uppbyggt som en enhetsfront där småpartier på vänsterkanten enades i ett valtekniskt samarbete. Venstresocialisterne som var med och bildade Enhetslistan har upphört som eget parti idag och ingår helt i enhetslistan. Utöver dom består Enhetslistan av DKP– Danmarks Kommunistiske Parti som är ett gammal kommunistiskt parti som stod nära Sovjet och som i Sverige motsvaras av Kommunistiska Partiet och Socialistisk Arbejderparti –SAP som är medlem i Fjärde Internationalen den samarbetsorganisation där Socialistiska Partiet SP och Rättvisepartiet Socialisterna RS i Sverige ingår.

Den stora skillnaden mot Sverige är att den svenska vänsterrörelsen är väldigt splittrad och inte samarbetar medan man i Danmark har bildat en enhetsfront för att kunna få genomslag. Inslaget av ekosocialister, ekologister, feminister och aktivister breddar dessutom rörelsen då de inte har någon hemvist i någon motsvarighet till MP eller Feministiskt initiativ. Vi får se om den svenska vänstern lyckas samla sig på samma sätt inom vänsterpartiet eller om småpartierna ökar sina aktiviteter som opinionsbildare inför valet 2014? I Danmark har Enhetslistan fram för allt fått väldigt stort stöd i Köpenhamnsområdet och bland den akademiska medelklass som trots sin gynnade position börjar tröttna på högerpolitiken men inte känner sig hemma i en stagnerad och idelös socialdemokrati. Tyvärr har vi ju det problemet i Sverige med att ”oppositionsledaren” förväntas var det största partiets ledare och S är mer slätstruket och oengagerande än på länge.

Som jag ser det ligger Enhetslistans framgångar i några strategiska steg:

  • Man har insett att alla partier inte ska trängas i mitten för att konkurrera om samma mittenväljare utan väljarna vill ha tydliga alternativ.
  • Inte anpassa sig till främlingsfientlig retorik för att försöka vinna över väljare från DFP, vilket Socialistisk Folkeparti anklagas för och som kostat dom väljarstöd.
  • Basarbetet, partiet ska inte byggas kring ”karriärister” och kändisar som värvas utan partiet växer genom att vara ute och möta väljare där de bor, arbetar och har sina liv och ta vara på gräsrötternas åsikter.
  • Trots sitt politiska förflutna har man inte fastnat i ”kommunismdebatter” eller ältat gamla oförrätter mellan olika partier utan idag är man en del av den nya vänster som i Europa utmanar kapitalism, riskkapitalister i välfärden och strider för utsatta och kopplar klimatpolitiken till ekonomi och rättvisa.

Som jag ser det gör Vänsterpartiet rätt på punkt 1-3 men har haft problem på punkt 4. Tyvärr kan man inte helt påverka det själv utan det är även media och andra partier som påverkar hur ett parti upplevs.

Annonser

One Comment on “Enhedslisten gör rekordval!”

  1. basizmen skriver:

    Nu inför valet har (v) plötsligt även problem på punkt 3.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s