Kategorier

Arkiv

Mattestöds-Gate

Under dagen har det spridits i sociala media som Facebook att Mattecentrum i Stockholm nekats föreningsbidrag till en verksamhetsutvecklare/ samordnare så att de skulle kunna samordna fler frivilliga som vill hjälpa till på deras räknestugor. 

Upprinnelsen är denna DN-artikel där Mattecentrums verksamhetsledare är besviken över ett muntligt avslag på ansökan till Stockholms kommun med motiveringen att ideell verksamhet som mattestöd skulle konkurrera ut kommersiella företag som erbjuder läxhjälp och som beviljas av RUT-bidrag. 

Efter många negativa reaktioner bland annat från Lärarnas riksförbund  (som för övrigt dömt ut läxhjälps-RUT och vill se satsningar på skolan i stället) togs länken till DN bort från LRs Facebook sida. Skolborgarrådet Lotta Edholm (FP) gick sedan ut och dementerade. Enligt Edholm saknas formellt beslut ännu och Mattecentrum efterlyste beslutet skriftligt men har ännu inte fått något. Som jag tolkar situationen så har följande hänt:

  1. Mattecentrum ansöker om föreningsbidrag och får vänta 10 mån enligt egen uppgift.
  2. Mattecentrum får ett muntligt avslag före att riksdagen beslutat om att införa läxhjälp-RUT och reglerna sats på pränt. 
  3. Riksdagen beslutar om läx-RUT men både ideella och kommersiella aktörer lovas att deras verksamheter inte ska begränsas utan får fortgå parallellt.
  4. Mattecentrum väntar fortfarande på ett formellt beslut men känner att det blir negativt då tjänstemännen sagt så.

Rörigt, kan man ju lugnt säga. När en tjänsteman ger ett beslut innan att politikerna fått ärendet så tolkar jag det som att tjänstemannen läste upp förslaget till beslut som de har berett? Varför det ska ta 10 månader och varför man ger ett muntligt förhandsbesked innan riksdagen hunnit besluta kan jag inte begripa för då finns ju inget färdigt regelverk att besluta utifrån? 

Frågorna som kvarstår är dock: vad står i riksdagens beslut? Kan man tolka det så att ideella verksamheter konkurrerar med de kommersiella utförarna? och vad kommer den borgerliga majoriteten i Stockholm säga när de får ärendet på sitt bord? Att ordföranden Edholm (FP) är upprörd visar bara på personlig indignation men var står partierna egentligen?

Frågan kommer väl avgöras politiskt ganska snart så vi kommer få svar på hur lagen ska tolkas. Men är det så att tjänstemännen som fått se utkastet till läx-RUT känner att ideell verksamhet inte längre får rikta sig mot skolor så är det illa. klyftorna i skolan växer och skolan har tappat greppet totalt om att utjämna skillnaden mellan elever med olika socioekonomisk bakgrund. Skolan ska vara till för alla så att alla oavsett ursprung och ekonomi ska kunna utvecklas som individ och få samma möjligheter. Ska skolans uppgifter ersättas av konsulter som kan ge skattereducerade tjänster så kommer bara en relativt besutten övre medelklass och överklass kunna få hjälp i skolan snart då elevstödet skärs ned och lärartätheten minskar i våra skolor. Alliansen fortsätter skilja agnarna från vetet och subventionerar konsumtion och tjänster för de som har råd… 

 

Annonser


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s