Kategorier

Arkiv

Småpartier i kris

Idag släppte Novus undersökningen Svensk väljaropinion, den finns att läsa som pdf i sin helhet här. De senaste väljarundersökningarna har visat en allt djupare nedgång för att inte tala om kris för småpartierna C, KD, SD och V. I Svensk väljaropinion sammanvägs alla opinionsmätningar från olika institut och man ser de långsiktiga trenderna. Läger ser inte bra ut för Centern respektive Vänstern men dessa båda partier har också tagit konsekvenserna av läget och går nu in i öppna processer för att byta partiledare och revidera sitt program.

Värre är det för SD som dras ned av högerextremt våld i Norge och skakas av ständiga interna strider som i Borås där ledningen är polisanmäld. Värst är det dock för Kris(t)demokraterna. C och V har varit under 4% i enskilda mätningar, men urvalet och frågorna varierar mellan olika mätinstitut och det är olika många tillfrågade. Ibland får slumpen stort genomslag i enskilda mätningar. När Novus häromdagen rapporterade att V för första gången var under 4% i deras mätningar så var även C, SD och KD under spärren men endast KDs nedgång var statistiskt säkerställd. KD fick då 2,9%. När man då granskar småpartierna i väljaropinionen så ser man att de övriga småpartierna i och för sig har en nedåtgående utveckling men i snitt ligger över eller tangerar 4%-spärren medan KD inte har legat över 4% i genomsnitt sedan oktober 2010!  KD kom sannolikt in i riksdagen enbart på grund av stödröster från M för att rädda alliansen. Väljarströmmen från KD går enligt kartläggningen främst till M och S. KD slits itu mellan allmänborgerliga väljare som överger dom när de är för profillösa och försvinner i alliansen och väljare som kan tänka sig rösta på S men som kanske föredrog KD innan för at tde fokuserade mycket på pensionärer och fastighetsskatt.

KD blir förmodligen allianskannibalismens första offer. Centern har i alla fall insikten att det krävs åtgärder för att vända utvecklingen. KD fortsätter med ett budskap som ingen verkar uppskatta och en partiledare som inte attraherar någon att bry sig om vad de tycker.

 

Annonser


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s