Kategorier

Arkiv

Spricka i socialnämnden

Turerna i socialnämnden i Mark rullar på. Idag rapporterar både Sveriges Radio Sjuhärad och Borås tidning att ordförande Per-Olof Hermansson (KD) och vice ordförande Anita Lomander (S) i socialnämnden framför stark kritik mot socialutskottet (Su) som har delegation att besluta i personärenden.

Socialnämnden i Mark riktar allvarlig kritik mot sitt eget sociala utskott som tar beslut i individärenden.

Beslutet gäller de tre barn som under dramatiska förhållanden omhändertogs i början av sommaren – och sedan återfördes till sin familj tvärt emot vad förvaltningen föreslagit.

Denna spänning mellan socialnämnden och socialutskottet SU börjar bli alarmerande. Personärenden måste kunna skötas med integritet och fullständig sekretess. Att SU inte kan motivera varför man vill upphäva tidigare beslut är inte acceptabelt. Myndighetsbeslut ska alltid motiveras och ska gå att härleda till den lag elelr praxis man följer. annars förefaller utlåtandet vara på lös grund eller av rent ideologisk karaktär och inte med socialtjänstlagen som måttstock. för att undvika godtycke och för att kunna ifrågasätta tolkningen och eventuellt kunna överklaga måste man kunna förstå hur beslutet har baserats. Detta är en självklarhet för myndighetsbeslut och tidigare i år fick flera nämnder bland annat miljönämnden och plan och byggnadsnämnden påpekande av revisionen för otydliga beslut.

Det vi ser nu är bara ännu ett steg i den kraftmätning som pågår mellan SU och nämnden då den tidigare JO-anmälde ordföranden i SU Mia Magné (C) tycks ha uppenbara samarbetsproblem med nämnden och dess ordförande. SU har för länge sedan förbrukat sitt förtroende men tyvärr drog inte nämnden in delegationen till utskottet då ledamöter från alliansen däribland en ledamot från KD (samma parti som ordförande tillhör) röstat mot ordförandes förslag. Nu återstår mitt hopp till att kommunfullmäktige kan ändra socialnämndens reglemente och frånta socialutskottet delegationen. Ett nytt SU borde utses efter omval senare.

Ska bli mycket intressant att se vad som kommer fram när Socialstyrelsen är färdig med sin granskning av nämndens arbete. Hittills har Centerpartiet vägrat ta sitt ansvar för arbetsproblemen och entlediga Magné från sin plats.

Annonser

One Comment on “Spricka i socialnämnden”

  1. Ulf Ingmarsson skriver:

    Socialnämnd som politikers arena måste ju vara fel tänkt i alla fall.
    Detta visar på stora brister i politiska ledarskapet


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s