Kategorier

Arkiv

Skatt på finansiella transaktioner i EU?

EMU-samarbetet är i gungning pga den pågående ekonomiska krisen. Efter ett ”krismöte” mellan Frankrike och Tysklands president Sarkozy respektive förbundskansler Merkel har ett förslag med åtgärder lagts fram.

– De tyska och franska finansministrarna kommer i nästa månad att lägga fram ett gemensamt förslag för europeiska institutioner om en skatt på finansiella transaktioner, sade Sarkozy vid en presskonferens på tisdagskvällen efter de båda ledarnas möte i Paris om eurozonens kris.
Ett nytt, gemensamt styre skulle ledas av EU:s permanente ordförande Herman Van Rompuy och ha ett mandat på två och ett halvt år. Sarkozy och Merkel sade att europeiska ledare ska träffas två gånger per år som en del av hanteringen av skuldkrisen.

Förslaget får visserligen kritik för att gå i allt för centralistisk riktning och skapa mer byråkrati än egentlig finansstyrning. Men den intressanta detaljen är att de överväger en skatt på transaktioner en så kallad Tobinskatt. Vad jag har förstått så har bland annat Grekland ett system med privata pensionsförvaltare vilka har levt gott på grekerna i alla år och staten har därmed inte tagit något större ansvar för grekernas pensioner utan förlitat sig på marknaden. När man lever i en spekulationsekonomi och hela tiden är beroende av börsen så blir människor mer utsatta medan de som förvaltar ofta kan plocka ut vinsterna av avkastningen under tiden. Att införa skatt på transaktioner och återföra det till det ekonomiska systemet kan dämpa en allt för vidlyftig ekonomi. Tobinskatt har tidigare drivits av Attac och andra vänsterrörelser så det är intressant att europeiska högerpolitiker vågar ta upp idén.

 

Annonser


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s