Kategorier

Arkiv

Var är NATO-debatten?

Jag läste ett inlägg från en samlad fredsrörelse på DN-debatt härom dagen. Detta förvånade mig!

I Norrbottens inland byggs byar upp för att sprängas av fjärrstyrda förarlösa flygplan. Här övar Nato på krigsföring som förvandlar mord till ett klick på en dataskärm. 2009 hade Nato det årets största militära flygövning här. Förra året kom USA. I år har Storbritannien köpt in sig för att öva med sina vapen.

I tisdags (26/7) svarade vi i fredsrörelsen med en massaktion på övningsområdet NEAT, North European Aerospace Testrange, för att sätta detta dödens fält på kartan. Över 200 rosaklädda fredsaktivister från 21 länder har i veckan rest till Luleå för att diskutera och agera mot Europas största, men relativt okända militära övningsområde: NEAT. Drygt 170 av oss passerade i tisdags polisens avspärrningar och riskerade åtal i syfte att väcka uppmärksamhet kring Sveriges delaktighet i det internationella krigskomplexet.

Natos och USA:s pågående krig är i dag direkt och indirekt understödda av Sverige genom militärt samarbete. I dag har Försvarsmakten ett tjugotal anställda som arbetar under FN men över tusen som deltar i Natoledda krig. Nato är beroende av den svenska befolkningens foglighet kring NEAT, av vapenexporten och av ekonomiska satsningar på våldsamma ”lösningar” av konflikter framför fredliga. Fogligheten genomsyrar alla nivåer i samhället. Att som flertalet nyhetsredaktioner välja att tysta ned syftet med en av de största fredsaktionerna i Sverige i modern tid är som att endast rapportera antalet arresterade på Tahrir-torget under demokratirevolutionen i Egypten. Medier som bara intresserar sig för antalet gripna i civila olydnadsaktioner har missförstått sitt uppdrag i ett demokratiskt samhälle.

Hela debattinlägget kan läsas här http://www.dn.se/debatt/krig-borjar-har–lat-oss-stoppa-dem-har Jag kan bara instämma och känner vanmakt inför hur NATO-samarbetet hanteras i Sverige. Det är ju ingen nyhet att media i Sverige är övervägande borgerlig och ofta NATO-vänlig.

Jag som anser att endast FN ska ha monopol på våld (vid humanitärt behov) och inte vill se NATO leda operationerna, de har förvisso musklerna men sällan förståndet Jag önskar vi kunde vara så raka att vi har en öppen debatt om NATO i Sverige och inet hela tiden smyganpassar oss och smyger in bakvägen i olika samarbeten där vi plötsligt har bundit upp oss.

Mitt förra parti, Miljöpartiet blir allt tystare i fredsfrågor med? Är det så att uppgörelserna om Afghanistan och Libyen har gett MP blodad tand att fortsätta köpslå med alliansen i försvarsfrågan?

Annonser


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s