Kategorier

Arkiv

Oklart läge i Västra Götaland

Gårdagens omval till regionen gick nästan obemärkt förbi med ett mycket blygsamt valdeltagande på 43,1%. Valets vinnare om man nu kan utse sådan är socialdemokraterna som ökar mot i höstas, M minskar dock något men är största borgerliga parti, C verkar få ett mandat mer och SD ökar och förblir vågmästare. MP och V står i princip stilla och skrällen är att Sjukvårdspartiet åker ut efter att ha suttit i fullmäktige ända sedan regionen bildades.Däremot är majoritetsläget oklart då inget block fick egen majoritet. De rödgröna fick 73 mandat medan alliansen fick 67 och SD 9. En SD-invit kom från moderathåll men FP anser det som uteslutet att samarbeta med SD.

Vad som är intressant att notera med utfallet i Marks kommun är att Sjukvårdspartiet (SPVG) som endast fick 2,8% totalt i VG, förmodligen utkonkurrerat av Vägvalet i Göteborgsregionen och av SD i andra kommuner får hela 5,0% i Mark. Det är ändå en minskning med 3,14% mot valet hösten 2010 men ändå är SPVG dubbelt så stort i Mark som i resten av regionen. Vägvalet är nog ointressant som alternativ för många markbor och den viktigaste frågan lokalt är statusen för Skene lasarett där SPVG har stått upp för att behålla akutsjukvården.

MP däremot backade -0,21% i Mark vilket ändå är förhållandevis lite med tanke på att vi knappt hade lust att bedriva någon kampanj då det är en allmänt utbredd känsla att vi inte kan stå bakom vår politik hälso-sjukvårdsfrågor längre. Många miljöpartister valde att proteströsta på annat parti.

Resultatet för Mark: http://www.val.se/val/om2011/valnatt/L/kommun/14/63/index.htmlKommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s