Kategorier

Arkiv

Jordgubbsäsong

Jordgubbssäsongen står snart för dörren när plantorna åtminstone i södra landet knoppas för fullt i vårsolen. Då har Lantbrukarnas riksförbund LRF lite lägligt passat på att överklaga kemikalieinspektionens förbud mot växtskyddsmedlen Butisan och Betanal.

Jag förstår ju i och för sig att LRF anser sig stå på odlarnas sida och hjälper dom. Men med alla rapporter som kommer om hur mycket giftrester det finns i maten är det då en långsiktig lösning för livsmedelsindustrin att fortsätta ett jordbruk med intensiv giftanvändning? Glädjande nog hittade jag en artikel om att jordgubbsodlare i Kalifornien nu har börjat arbeta för alternativ och har börjat odla allt mer ekologiska jordgubbar.

Det är skrämmande att se hur konservatism har stått i vägen för utveckling av miljövänligare metoder som när Jim Cochran ekologisk odlare motarbetades:

At first, the organic crops didn’t do as well, but it was no disaster. Cochran and his partner saw a decreased yield of about 20 percent in the organic crop, he says. They sold those berries at a 20 percent premium, but because of other costs involved in organic growing, such as rotating crops and using more labor-intensive techniques to control weeds and pests, they were barely breaking even.

Cochran’s partner left, but he continued the experiment. He was single and could afford to live cheaply, building a small cabin by hand, in order to save money for his crops. He tried various methods of increasing yields, using different composts, planting methods, and organic fertilizers, pesticides, and fungicides. He discovered that rotating broccoli and cauliflower with strawberry crops improved the health of the soil, and he found that planting strawberries in single rows, instead of the usual multiples, allowed more air to circulate, thus decreasing mold.

Cochran also began working with researchers at the University of California at Santa Cruz to perform randomized studies of his organic and fumigated crops. During the late ‘80s, he says, it was difficult to get funding for such research from the industry group, the California Strawberry Commission. ”The industry blockaded our efforts to get money to research alternatives, and spent a lot of money in Washington making sure our proposals didn’t get funded.” (The commission began funding such research ten years later). In 1989, Cochran and the Santa Cruz researchers published a study showing that growing strawberries organically was economically viable with the techniques he had developed, since the premium for organic berries covered most of the increased costs of farming. The study piqued other farmers’ interest.

Tyvärr ser det lika illa ut i Sverige. Eko-jordgubbar lyser med frånvaron i affärerna. Men om man bor i en större stad och kan prenumerera på frukt & grönsakslådor så har Årstiderna ofta jordgubbar i sortimentet.



Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s