Kategorier

Arkiv

MP säger ja till RUT

Miljöpartiets ekonomiskpolitiska talesperson och tillika språkrörskandidat Mikaela Valtersson har presenterat MPs vårbudget och slår fast att partistyrelsen riksdagsgruppen numera accepterar RUT-avdraget och vill ha det kvar.

  I valrörelsens 2010 sa MP att vi istället för skattereduktion (RUT) för vissa enskilda tjänster så förordade vi sänkt tjänstemoms inom flera branscher. sänkt moms på t.ex. restauranger och på reparationer gör det möjligt för en bredare befolkningsgrupp att dels få mer utrymme att konsumera och därmed stimulera ekonomin och det blir även mer lönsamt att reparera och hushålla med sin egendom. Sänkt restaurangmoms hade gjort det möjligt för fler småföretag att överleva och även mindre bemedlade personer (studenter t.ex.) livnär sig på take away-kaffe och baguetter och skulle således få lägre omkostnader. RUT är tvärt om ett bidrag som egentligen bara gynnar dom som konsumerar mest.

Här tar alltså MP ett steg från att ha inriktat sig på generell välfärd till att subventionera de som redan har råd att konsumera och redan konsumerar mest.Som jämförelse kan man se i statistiken att i inkomstklassen 1- 149000kr/ år är den genomsnittliga reduktionen via RUT 25,41kr / person och år medan den i intervallet 350- 999000kr / person och år är 639,30kr och den totala antalet personer för den gruppen överstiger antalet personer med lägst inkomst som gjort RUT-avdrag. I gruppen 1000000- är snittet på 1516,41kr / person och år. Den sista gruppen är minst, endast 44000 personer men inom den gruppen är nyttjandet av RUT störst med 17,6% av gruppen. Bland de med de allra lägsta inkomsterna ligger medel väldigt lågt och endast i gruppens övre skikt 100- 149000kr/år i inkomst utnyttjar 1,8% RUT. Jag beklagar att partiet tog detta beslutet som ett partistyrelsebeslut så nära in på vår kongress den 20 maj då vi skulle kunna ha en fördjupad diskussion om välfärden och ekonomisk politik. [Max Andersson MP påpekade mycket riktigt att det var riksdagsgruppen och inte partistyrelsen som beslutade om omsvängningen]

Rut af Draag- gamla moderaternas ekonomisk politiska talesperson.

Annonser

2 kommentarer on “MP säger ja till RUT”

  1. Jag gillar inte det här beslutet, och vill understryka att det var riksdagsgruppen som tog det. Det kom som en överraskning för många av oss i PS.

    Men vi får se till att rätta till det här, antingen redan på årets kongress om vi lyckas få upp det, eller med en rejäl motion till 2012.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s