Kategorier

Arkiv

Sverige sänder JAS till Libyen

I dag beslöt riksdagen som förväntat att säga ja till svensk medverkan i den NATO-ledda insatsen i Libyen. Jag ska erkänna att jag har varit tveksam länge till hur och om vi ska delta i någon intervention i Libyen.

Vad som gör mig tveksam är att NATO har fått et allt större inflytande över hela processen att övervaka flygförbudzonen över Libyen. Inom NATO går dock meningarna isär om vad man vill uppnå.

  • Barack Obama har öppnat för att beväpna rebellerna i östra Libyen så de kan störta Khadaffi. Detta skulle leda till upptrappning av striderna och inte respektera den ömsesidiga vapenvila som FN verkar för.
  • James Cameron, Storbritanniens premiärminister vill ställa Khadaffi inför internationell domstol.
  • Tyskland kräver omedelbart eld upphör.

Att Khadaffi är en blodtörstig hänsynslöshet despot råder ingen som helst tvekan om. Så sent som idag rapporteras att staden Misrata beskjuts hänsynslöst. Men jag ser en risk med att rebellerna tillåts rycka fram i skydd av flygförbudet. Den samlade oppositionen har en ledning i Benghazi men frågan är hur samordnad oppositionen egentligen är. Det finns kanske en reeell risk både för klanstrider och rena hämndaktioner mot Khadaffitrogna och mot inhyrda rebeller om Tripoli faller i rebellernas händer. Därför anser jag att det enda vi ska sträva efter är att genomleva FNs krav på vapenvila. Tyvärr misstror jag NATO när flera ledare ger så divergerande svar på hur de ser på konflikten.

 

Det pågår nu en oerhörd humanitär katastrof i Libyen. Kanske finns upp mot 1,2 miljoner gästarbetare kvar helt strandsatta i landet utan  hjälp från myndigheter och FN. Den italienska ön Lampedusa tar emot allt fler libyska flyktingar som tvingas leva i misär.

Om Sverige ska göra en insats så tycker jag att den i första hand ska vara humanitär och inte militär. Vad som har irriterat mig från början är den entusiasm man har kunnat se inför att få testa JAS i skarpt läge. Gör inte mänskligt lidande till ett PR-jippo för att kränga jordfräsar! Samtidigt är det svårt att inte se detta som (ännu) en smyganpassning till NATO.

Moderaten Cecilia Widegren uttrycker det tydligt:

– Det riksdagen beslutar om i dag är historiskt, sade Moderaternas Cecilia Widegren, vice ordförande i försvarsutskottet, och tillade att det är första gången sedan 1960-talet och Kongokrisen som svenska stridsplan deltar i internationella insatser.

Att det kan ske beror på att Gripen är helt anpassat internationellt och till Nato, underströk Widegren. Och det har också blivit möjligt tack vare att Gripen är anpassat till Natos flygenheter och att Sverige, under första halvåret i år, leder den nordiska stridsgruppen NBG som EU:s tjänstgörande snabbinsatsstyrka och kan använda den flygenhet i form av Gripenplan som är en del av styrkan.

I dagens omröstning röstade samtliga partier för förutom SD vilka röstade nej. Ledamoten Jens Holm (V) och ytterligare tre ledamöter för Vänsterpartiet lade ned sin röst samt Stina Bergström (MP).Jens Holm redogör för sin inställning på sin blogg.

Källor:

http://svt.se/2.22584/1.2379873/riksdagen_gav_klartecken_till_libyenstyrkan

 

 

 

Annonser

One Comment on “Sverige sänder JAS till Libyen”

  1. intelligentunion skriver:

    SD säger fred och menar det. Det är hederligt. Bra SD!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s