Kategorier

Arkiv

Sverige i utsläppstoppen

Sveriges radio rapporterar idag att Sverige allt jämt ligger kvar i utsläppstoppen när det gäller trafikens utsläpp. Denna effekt brukar kallas reboundeffekten dvs att även om ny teknik gör det möjligt att leva miljövänligare så ökar ofta utsläppen eftersom vi konsumerar mer istället. Vi kan minska utsläppen genom att köpa mindre bilar vilka i regel alltid drar mindre bränsle och genom att köra mindre. Men då bilen r en statussymbol och samhället är anpassat för massbilism så gör nybilsförsäljningen att utsläppen inte påverkas nämnvärt för det är fortfarande populärare att köra stor bil än el/ hybrid/ biogas elelr välja en bränslesnål bil.

Nya bilar i Europa släpper ut allt mindre koldioxid. Enligt undersökningsföretaget Jato minskade utsläppen av den klimatstörande gasen med drygt tre procent mellan 2009 och 2010.

Faktum är att Portugal, som första land, redan nu har hunnit nå under EU:s utsläppsmål till 2015, om att nya bilar ska släppa ut i genomsnitt max 130 gram koldioxid per kilometer.

Men de ekonomiska skillnaderna i Europa märks tydligt i statistiken. För grovt sett gäller fortfarande att ju mer pengar du har, desto större bil köper du. Och ju större bil du köper, desto mer ökar du på den globala uppvärmningen genom utsläpp av koldioxid.

Därför är det inte förvånande att det är de rika länderna Schweiz, Sverige och Tyskland som ligger i Europatopp på den färska utsläppslistan, medan fattigare Portugal ligger i botten.

Detta är också en viktig påminnelse när vi hävdar att utecklingsländer borde ta större ansvar för de globala utsläppen för att de är fler och har en större andel av världsbefolkningen. Men det är fortfarande västvärlden som konsumerar mest och lever ohållbart.

 Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s