Kategorier

Arkiv

Fu(s)kushima

Nu uppdagas flera brister i det japanska kärnkraftverket Fukushima. I går uppgav media att Fukushima byggdes helt utifrån plagierade ritningar 1967 utan att man tog hänsyn till  hur den lokala berggrunden och jordmånen skulle klara av att bära upp en såpass massiv anläggning. Man gjorde ingen förstärkt grund utan byggde precis som förlagan i USA var  konstruerad. Idag kan man läsa följande i Expressen:

Den 1 mars lämnade Tepco in en rapport till landets kärnkraftsinspektion, där man medgav att man hade underlåtit att inspektera 33 delar av utrustningen som hörde till de sex reaktorerna i Fukushima Daiichi. Inspektörerna hade förfalskat protokoll och låtsats utföra grundliga undersökningar – som egentligen bara var ytliga.

Inte undersökts på 11 år

Bland annat hade elmatningen till en reaktors ventiler för temperaturreglering inte undersökts på elva år. Inspektionerna omfattade heller inte andra anordningar som hade med kylsystemet att göra – som pumparnas motorer och dieselgeneratorer.

Exakt hur detta slarvet kan ha påverkat händelseutvecklingen vet man inte än eftersom verket inta närmare kan undersökas pga strålningen. Men vi vet ju att ventiler har gått sönder och släppt ut radioaktiv ånga och att elförsörjningen till kylsystemet  slogs ut.

http://www.expressen.se/nyheter/1.2372202/tepco-erkanner-fiffel-med-testprotokoll

Extrema jordbävningr och tsunamis är inget man kan förutse  och deras effekter är nästan omöjliga att helt förebygga men Fukushimahaveriet är idag i en  omfattning mellan Harrisburg och Tjernobyl. I Harrisburg var det inte en naturkatastrof som utlöste den partiella härdsmältan utan ett tekniskt fel. Att skylla allt på jordbävningen är helt enkelt inte trovärdigt när verken inte har besiktigats ordentligt på 11 år. hur mycket av skadorna hade kunnat förebyggas? Ja, tiden kommer väl ge svar så småningom. Men det är horribelt att kärnkraftbolagen vågar ta sådana risker med människors liv och hälsa!

Uppdatering!

Enligt Ny Teknik så varnade IAEA 2008 Japan för att det hade ägt rum jordbävningar som var kraftigare än deras atomkraftverk var designade för och att åtgärder behövde vidtas. Uppgifterna återges av Wikileaks. Ny Teknik förklarar i denna artikel hur Fukushimaverken slogs ut av tsunamin. Enligt byggnormen skulle verken klara vågor på 5 m. Tsunamin 2011 var mellan 7 och 15 meter utanför fukushimas kust och historiskt sett har Japan upplevt ännu större tsunamis.

Reservsystemen som ska ge el, det vill säga dieseldrivna generatorer, slogs på. Därefter kom den väldiga flodvåg av svart havsvatten, som mätte uppåt tio meter i höjd och slog med kraft in över kärnkraftverken.

Det verkar ha varit avgörande för förstörelsen att vattnet kunde nå så långt in i verken och slå ut elen.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s