Kategorier

Arkiv

Fukushima måste kylas i 5 år

Tidningen Ny teknik skriver idag på sin sajt att man inte kan överskåda skadorna i kärnkraftkomplexet fukushima förrän efter 5 år. Först då är temperaturen så låg att naturlig avkylning räcker för att härden ska svalna.

Kylningen försvåras dessutom om det är hål i inneslutningen av härden. Det finns ingen överhängande risk säger man att stora mängder radioaktivt material ska komma ut för det finns ingen explosionsrisk men däremot kan trasiga säkerhetsventiler läcka radioaktiv ånga och då läcker även kylvattnet ut så att nedkylningsprocessen tar längre tid.

Samtidigt rapporterar media att IAEA vill uppdatera olyckan till en 6a på den sjugradiga skalan (där 7 är totalt haveri som i Tjernobyl).  Japanska myndigheter och ägaren TEPCO vidhåller dock att det är en 4a för att inte skapa panik.

Man ska inte utnyttja den japanska tragedin för att ta egna politiska poäng. Händelserna i Japan utlöstes av extraordinära omständigheter som en extrem jordbävning vilket i snitt infaller en gång per år med den magnituden och en efterföljande tsunami med våldsam ödeläggelse.

Men värt att tänka på är att det inte var jordbävningen i sig som fick kärnkraftverken att explodera, det var strömavbrott, utslagna reservaggregat och en kylning som havererade! Det var precis samma scenario i Three Mile Island i Pennsylvania 1979 och då sammanföll kollapsen av kylningen inte med någon naturkatastrof!

Fler bloggar om kärnkraft:

http://pierreringborg.blogspot.com/2011/03/miljopartiet-och-karnkraften.html

Källor:

Ny teknik

http://www.aftonbladet.se/nyheter/jordskalvetijapan/article8714699.ab

Annonser


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s