Kategorier

Arkiv

Demokrativarning utfärdad!

Jag följer utvecklingen i Egypten via Al Jazeeras livesändningar och blogg. Trots att Al Jazeera fått kameror beslagtagna, journalister fängslade och regimen har försökt bryta internettrafiken och stängt ned delar av kabel-tv så har de lyckats sända live från Tahrirtorget i Kairo och visa världen hur regimen till en början brutalt försökte slå ned folkresningen.

Allt fler frågar sig dock, var står USA och Obama? Varför kommer inga kraftiga uttalanden från landet som är Egyptens allierade och som ger Egypten näst mest bistånd i mellanöstern  (mest militärt) efter Israel.

När utrikesminister Hillary Clinton har uttalat sig så har det varit med försiktiga ord och uppmaningar om en mjuk övergång mot demokrati eller om att inleda samtal.

Den egyptiska regimen är allt annat än demokratisk. Mubarak har regerat med rådande undantagstillstånd i landet i 30 år!  Tortyr är allmänt utbrett inom polisen och säkerhetstjänsten och bloggare och journalister fängslas, misshandlas och dödas. Samtidigt har man ansett Egypten som västvärlden och USAs viktigaste allierade eftersom de är ett av de mer moderat arabländerna där politisk islamism inte har inflytande över politiken och freden med Israel har gjort det möjligt att visa en försonande sida från arabvärlden mot Israel och kunna gå emellan och medla i konflikter. Men när egyptens frihetssträvande folk slaktas på gatorna av vad som tros vara civilklädd hemlig polis och betalda gäng (minns Rumänien 1989) då vågar USA och EU inte sätta ned foten och säga att det räcker nu!

Härom dagen uttalade sig USA om att ifall en konflikt utbryter i Egypten kan de med militär säkra att Suez-kanalen hålls öppen!  De kan säkra en handelsväg men inte ta avstånd från en blodig regim. Idag varnar Hillary Clinton för demokratiseringens risker:

Hillary Clinton, US secretary of state, warns that the Middle East faces a bumpy road on the transition to democracy.

There are risks with the transition to democracy. (The) transition can backslide into just another authoritarian regime.

Revolutions have overthrown dictators in the name of democracy, only to see the political process hijacked by new autocrats who use violence, deception, and rigged elections to stay in power, or to advance an agenda of extremism.

Uppenbart skrämmer en gräsrotsrörelse och demokratisering underifrån i mellanöstern och Nordafrika. Men Irak skulle ”demokratiseras” med militära insatser för att befria irakierna från en despot och rädda världen från massförstörelsevapen? Den USA-styrda demokratiprocessen i Irak har inte gjort annat än misslyckats. En mellanösternexpert vars namn jag tyvärr inte uppfattade från ett lärosäte i Massachusetts uttalade sig på Al Jazeera igår om islamism-skräcken som finns i väst inför ett maktövertagande. Han sa att det är ett argument man ofta hör från ”människor som är väldigt ignoranta eller totalt ointresserade av politiska förhållanden i andra länder”. Han påpekade att islamska brödraskapet i Egypten inte är en militant rörelse och dessutom ofta ställer sig vid sidan av politiken och kanske inte ens vill ställa upp i presidentvalet. Bedömare i Egypten säger att de på sin höjd har ett stöd bland 20% av befolkningen och bör inte betraktas på annat sätt än värdekonservativa partier som Republikanerna eller Europeiska kristdemokrater. På gatorna i Kairo protesterar både kristna och muslimer, sekulära och feminister, rika och fattiga. En trolig utveckling i Egypten vid en maktöverföring är en stat av Turkisk modell där religionen finns men representeras av demokratiska partier i en stat som är sekulär. 

Vi ska inte skrämmas av ett demokratiskt mellanöstern, vi borde välkomna det!

Källa: http://blogs.aljazeera.net/middle-east/2011/02/04/live-blog-feb-5-egypt-protestsKommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s