Kategorier

Arkiv

Egypten- på gränsen till demokrati eller kaos?

Al Jazeera engelska sajt sänder live hela tiden från Egypten trots att myndigheterna har stängt ned dom och dragit in deras ackreditering. Enligt de senaste rapporterna patrullerar militärhelikoptrar över Tahrir-torget (frihetstorget) i centrala Kairo som har blivit centrum för protesterna.

Militären har uppgivit att de inte tänker angripa fredliga demonstrationer utan bara skyddar byggnader. Samtidigt som protesterna växer sig starkare på Tahrirtorget så rapporterar Al-Jazeera att man samlar fler demonstranter i förorterna som uppmanas bege sig mot centrum och i allt fler egyptisk städer  har folk gått ut på gatorna för att stödja protesterna.

Jag som är gammal nog för att minnas Polen, Östtyskland, Rumänien och Ryssland  och inte minst massakrerna på Himmelska fridens torg i Peking ser folkresningen både med glädje och med en oroande känsla av att regimen ännu inte har gett upp utan kan förbereda ett sista slag för att försöka överleva. Egypten står i ett vägskäl att bli ett nytt Rumänien där diktaturen försökte barrikadera sig och återta makten med hjälp av regimtrogna som beväpnades för att bilda en milis eller som i Ryssland där den gamla regimen genomförde en kupp. Eller så går Mubarak samma öde till mötes som ledarna i Östtyskland, att hela statsapparaten faller samman inom några dagar då polis och militär helt enkelt gav upp och lade ned verksamheten.

USA och EU vacklar i sin ställning nu. Hillary Clinton  lovordade så sent som idag Egyptens betydelse som ett av de första arabländer som slöt fred med Israel för att minska spänningarna i regionen. Men Egypten är också landet hjälper Israel att isolera Gazaremsan och försena återuppbyggnaden. Det var även Egypten som Sverige avvisade två ”terrormisstänkta” till som fördes ut ur landet av CIA-agenter som agerade på svenskt territorium. Den västvänliga egyptiska regimen har varit använt som transitland för fångar i kriget mot terrorismen eftersom den egyptiska säkerhetspolisen notoriskt har sett mellan fingrarna med mänskliga rättigheter och använt tortyr. En demokratisering underifrån och inte pga militära interventioner som i Irak skulle kunna äventyra USA och EUs ”nyttiga idioter” i mellanöstern som utnyttjats av geopolitiska skäl. Är det därför USA inte vågar uppmana Mubarak att avgå?

Annonser

2 kommentarer on “Egypten- på gränsen till demokrati eller kaos?”

 1. Hannes skriver:

  Kommer den egyptiska militären att angripa den egyptiska säkerhetspolisen?

 2. Karin skriver:

  ”Kommer det muslimska brödraskapet ta över Egypten?” är en läsvärd artikel på Newsmill.

  Författaren ger inga enkla svar men han problematiserar den muslimska tolkningen av demokrati.

  Länk till artikeln:

  http://www.newsmill.se/artikel/2011/02/12/kommer-det-muslimska-br-draskapet-ta-ver-egypten


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s