Kategorier

Arkiv

Brutal vargjakt

I går läste jag på Facebookgruppen Låt vargen leva – UPPROP för vargarna att en vargtik hade skadeskjutits i buken. Jag återger hela inlägget från gruppen logg här:

Här får ni bilder från en av de skadeskjutna vargarna, en tik, som skadesköts under vargjakten vid sjön Gänsen, Ludvika kommun! Jag och den org. jag tillhör Wolf Army, var på plats och dokumenterade skadorna på denna varg, när vi råkade passera jaktlaget vid sjön Gänsen den 15/1 2011!
Som ni ser är vargtiken skjuten i buken! Skottet har gått rakt igenom, vilket innebär att vargen gått omkring och i princip förblödit! Ni kan ju bara tänka er vilka plågor vargen utsatts för! Vargen eftersöktes och dödades senare efter några timmar med ett dödligt skott i hjärtat! Min man som är jägare har sett bilderna och han sa att detta var det värsta han sett! Man skjuter inget djur i buken! Inget djur ska behöva avlivas på detta sätt! Att vargen är skjuten i buken, innebär att vargen sprungit när den sköts! Direktiven från LSN var att vargen skulle vara stilla, innan man skjuter! Tre vargar blev påskjutna (skadeskjutna) i Dalarna, vilket innebär att alla sprang! Rena vilda västern råder vid dessa vargjakter tydligen! Ska varg skjutas bör det sättas in proffs som gör detta och inte vilka oerfarna jägare som helst! Att skjuta en varg som springer är oerhört svårt och kräver en mycket erfaren jägare!
Mvh Alice Tross

Jag blir illa berörd och mycket bekymrad över att det får gå till på detta sättet. Förra året motiverade (miljö)minister Carlgren (C) jakten med att det skulle hjälpa den inavlade stammen att bli starkare!? Det argumentet var redan då uselt och går emot allt sunt förnuft. Inavel ökar nr den genetiska mångfalden minskar, viket den givetvis gör med färre individer. Det viktigaste för att bryta inavel är inte att ta bort individer utan att få in nya som är obesläktade. Ju fler vargar som finns ju större är ju givetvis chansen att det kan uppstå nya familjekonstellationer och sedan skulle stammen kunna reduceras med jakt när man vet att nya gener finns i spridning. I år har ministern insett att hemmagjorda teorier om populationsgenetik inte går hem utan nu handlar det enbart om att skapa ”acceptans” för vargen bland befolkningen! Eftersom fler verkar demonstrera för än emot vargen så verkar den vara accepterad??? Uppenbart har denna PR-flört med jägarkåren inneburit att många jägare anmäler sig till jakten mest för det egna höga nöjets skull att få skjuta en varg. Att man chansar och skjuter även på springande djur är kanske effekten man får när flera tusen jägare ska skjuta 20 djur! Om det går flera hundra jägare per varg så vill väl ingen försitta sin chans att fälla en varg?

Om man vill genomföra en seriös vargjakt och inte organisera ett gatlopp så skulle man enbart ha använt sig av jägare med goda kunskaper att jaga mindre djur och med  omdöme att låta bli att skjuta när omständigheterna inte tillåter. Licensjakten ska ersättas med en kontrollerad skyddsjakt där man inte urskiljningslöst skjuter på första bästa utan inriktar sig enbart på problemindivider.

Detta inslaget från Rapport är intressant. Varghatet byggdes upp av statlig propaganda då vargen sågs som en symbol för det vilda och onda medan människan var civiliserad och god. Tyvärr lever vi kvar i ”sagornas värld” med stora stygga vargen än!

SVT

Annonser


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s