Kategorier

Arkiv

KD på väg att skrota vårdnadsbidraget?

Det har stormat runt KD-ledaren Göran Hägglund sedan valet i september. I bland annat ledare i Smålandsposten ifrågasätts Hägglunds försök till modernisering av KDs budskap och även lokala kristdemokrater har angripit Hägglund.

KDs problem är att de säger sig värna ”verklighetens folk” ett folkslag som sitter hemma vid köksborden och muttrar och de vill värna barnfamiljer. Ambitionen är det inget fel på men verklighetens folk är en krympande grupp på KD samtidigt är ganska duktiga på att exkludera människor med sin politik och barnfamiljerna är bara i strikt mening kärnfamiljer med mamma-pappa-barn där pappa förväntas jobba och försörja (hemma)frun.

I KDs värld är valfrihet att kunna vara hemma med barnen medan de är små. Det är en lyx som inte är många förunnat då dagens samhälle och inte minst den borgerliga arbetslinjen bygger på att de som är arbetsföra ska arbeta. När kraven på utbildning, arbetslivserfarenhet och ett välfyllt CV är stora så tvingas många in i lönearbete utanför hemmet. Vårdnadsbidraget är KDs lösning på detta.

Nu är vårdnadsbidraget konstruerat så att det måste utnyttjas under barnens första år så det kan inte förskjutas för att passa in när det skulle passa bäst med föräldrarnas arbetssituation som t.ex. arbetstidsförkortning eller rätt till deltid skulle kunna göra. Och så var det valfriheten….

Jag har varit kritisk till bidraget från första början. Bidrag och subventioner är ett sätt att förändra beteende eller vanor t.ex. finns det miljöbilspremie för att välja en miljövänligare bil, ROT-avdrag för att stimulera byggsektorn och öka bostandarden i hus som är eftersatta. En premie eller bidrag är alltså en subvention för att utjämna eller ändra något.

Vårdnadsbidraget är dock en halvmesyr för det hjälper inte föräldrar som vill vara hemma med sina barn att få vara det. Det är en premie för de föräldrar som kan vara hemma med sina barn.

Läser man på regeringens hemsida är det tydligt vilka som inte kan få vårdnadsbidrag:

Vilka ersättningar går inte att kombinera med vårdnadsbidrag?

Ingen i hushållet får ha någon av följande förmåner:
A-kassa och aktivitetsstöd, föräldrapenning, introduktionsersättning, sjukpenning som varat längre än 365 dagar, sjukpenning under eller omedelbart efter en period med a-kassa, sjuk/aktivitetsersättning, ålderspension, äldreförsörjningsstöd.

Vissa partier kräver högre bidrag, med dagens system kan kommuner endast ändra bidraget till ett lägre belopp!

Kan kommunerna ha andra åldersgränser eller andra maxbelopp?

Kommunerna kan införa vårdnadsbidraget med ett snävare åldersintervall eller med ett lägre maxbelopp.

För ensamstående eller för familjer med svag ekonomi är det även ett problem att kombinera stödet med bostadsbidrag:

Vad kommer att gälla när man söker bostadsbidrag?

Vårdnadsbidrag räknas som inkomst när man ansöker om bostadsbidrag.

Så vårdnadsbidraget för att ge barn mer tid med föräldrar gäller bara för de so m har en såpass god ekonomi att de kan leva på 3000kr/ månad eller mindre! och inte uppbär någon annan ersättning, är arbetslös eller sjuk.

Som Clas Borgström konstaterar- vårdnadsbidraget är en dålig affär. Men som en eftergift till KD har alliansen infört bidraget och nu verkar det finnas kvar. Men KDs öppning i frågan är välkommen. Kanske kan de börja lägga grunden till en familjepolitik för alla familjer….

Annonser


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s