Kategorier

Arkiv

Alliansens verklighetsbild

Jag upptäckte av en slump tidningen Yelah i mitten av 90-talet då jag var ganska ny användare av internet. Yelah gick från att vara en traditionell papperstidning till att bli en nättidning ganska snabbt. Genom nätet fick de nämligen större genomslag och spridning än genom traditionell distribution av en tryckt tidning. Sedan 1994 har tidningen huserat på domänen yelah.net.

Yelah väckte mitt intresse då genom att jag förmodligen sökte efter EU-kritiska röster i ett Sverige där etablissemanget från höger till vänster pekade åt samma håll och sa samma sak. Jag har kanske inte alltid hållet med om allt som skrivits men Yelah har varit en pigg uppstickare och nagel i ögat på etablissemanget och det borgliga media-Sverige.

Därför är det kul att se att sajten ska ha nypremiär om fyra dagar med nytt utseende!

Jag läste för övrigt ett bra blogginlägg på Yelahs valblogg;

Den fråga som dröjer sig kvar efter valet är inte först och främst varför fem procent av befolkningen röstade på SD utan varför 30 procent röstade på moderaterna?

Nu klipper jag lite i nlägget

Bara i ett sådant politiskt klimat kan Fredrik Reinfeldt stå och kalla sin slakt av sjukförsäkringen ”en del i arbetslinjen” och att de ”minskat inflödet” i sjukförsäkringen utan att rullas i tjära och fjädrar. Det enklaste sättet att ”minska inflödet” är ju att ta bort försäkringen. Det han i klartext menar är att de radikalt försämrat möjligheten för sjuka, arbetsoförmögna människor att överleva.

Bara i ett politiskt fördummat samhälle kan Beatrice Ask på valnatten säga att hon ”förväntar sig” att Sossarna och mp ”tar ansvar”. Det hon menar är att sossarna och miljöpartiet ska ställa sig bakom moderaternas politik, och hjälpa dem att trumfa igenom den i riksdagen, för att alliansen ska slippa söka stöd hos SD. Som om några skillnader i politisk ideologi inte fanns, som om allt bara handlade om kallt ”ansvarstagande”.

Bara i ett politiskt fördummat samhälle kan en propagandaoffensiv likt den högern genomfört få ett sådant genomslag. Det parti som tydligast, historiskt såväl som idag, motsatt sig alla förbättringar för arbetarklassen är idag det ”enda arbetarpartiet”.

Det är därför vi som anarkister konsekvent kämpar för att ge människor mer makt över sina egna liv och för att bryta med den parlamentariska ”demokratin”. Striden står om att behandla människor som politiska subjekt och att ge dem materiella möjligheter att delta i politiken i en radikal direkt demokrati.

Inlägget i sin helhet finns här; http://www.yelah.net/valblogg/?p=147

Jag kan bara instämma i reflektionerna. Det moderata språkbruket tycker jag är skrämmande. Årets val blev mycket ett plånboksval där privatekonomi och den egna bekvämligheten avgjorde. Vad jag saknade i valet var tydliga ideologiska diskussioner, internationella frågor och rättvisefrågor. Se bara på världen hur den ser ut med orättvisa handelsvillkor, klimathot och utarmning av biologisk mångfald som komemr slå hårt mot många fattiga.

I Sverige talade vi bara om ”arbetslinje” som om de som inte är i arbete idag medvetet skulle smita undan, inte för att de är utslagna av sitt tidigare arbete, sjukdom eller stress. När Reinfeldt talade om att minska inflödet till sjukförsäkringen, talade han då om hur det ska ske? Man kan minska inflödet genom att antingen göra arbetssituationen så mycket bättre att ingen far illa och slits ut eller så gör man det svårare att komma in i systemet att nästan ingen ffår sjukersättning, då är inflödet också stoppat.

För mig var valet verkligen en propagandaoffensiv från högern. Mycket vackra ord och mycket svepande föreställningar om människors villkor men ingen konkret diskussion om varför så många faktiskt hamnar utanför från första början. Högern har genom effektiv propaganda gett en bild av ett samhälle där närande och tärande personer står mot varandra. Det är hög tid nu att vända diskussionen. När inflödet minskar till sjukförsäkringen blir ingen friskare någon blir fattigare! Jag känner ingen som vill leva i ett bidragssamhälle men när vi har upplevt den svåraste ekonomiska krisen sedan 1930-talet och 50,000 jobb har försvunnit permanent så handlar det inte om att leva på bidrag utan att överleva tills konjunkturen vänder. Antingen har vi ett samhälle som ställer upp på de som har de svårast eller så har vi det inte.

Annonser


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s