Kategorier

Arkiv

Alliansen och solidaritet

I dag är det i skrivande stund 50 dagar 7 timmar och 22 minuter kvar tills vallokalerna stänger och vi kommer få SVTs vallokalundersökning som ger en första indikation om utgången. Nu är det hög tid att fokusera på valrörelsen och att föra ut den politik vi vill driva 2011- 2014.

Ett viktigt ledord i den gröna ideologin och i Miljöpartiets politik är solidaritet.

Miljöpartiet de grönas politik utgår ifrån tre solidariteter:

solidaritet med djur natur och de ekologiska systemen
solidaritet med kommande generationer
solidaritet med världens alla människor

Det finns ett samband mellan extrem fattigdom och miljöförstöring likaså mellan miljöförstöring och konflikter.  När fattigdomen är påtaglig så kan inte befolkningen i ett land prioritera att avstå från att (ut)nyttja sin omgivning och naturresurser utan allt måste nyttjas för att kunna försörja en växande befolkning och hålla dom ovanför svältgränsen. När kampen om knappa resurser hårdar ökar även konfliktrisken. Konflikten i Darfurprovinsen i Sudan är ett exempel där politiska och etniska motsättningar kulminerar då flera folkgrupper som lever på gränsen till det ständigt expanderande ökenbältet konkurrerar om bete och jordbruksmark.

Ska vi få en mänskligare, rättvisare och fredligare värld måste vi ha en politik som bygger på lika villkor och frihet åt alla människor. Under den senaste tiden har alliansregeringen utmärkt sig genom flera rent osolidariska beslut som drabbar världens fattiga och redan utsatta.

Alliansen struntar i internationellt förbud mot klusterbomber med motiveringen att JAS-plan är utrustade med ett klustervapen och de vill inte motverka den svenska vapenexporten!

Exporten av svensk försvarsmateriel har aldrig varit större än nu. Sedan 2002 har försäljningen av Jas Gripen, Stridsfordon 90 och radarsystemet Erieye fyrfaldigats.

Källa: http://www.nyteknik.se/nyheter/fordon_motor/motor/article739700.ece

Detta är en oerhörd cynism då Sverige i vissa undersökningar är tionde största vapenexportören i världen sett till värdet av exporten eller nummer ett! sett till export/ capita. Klusterbomber är ett grymt vapen som sprider massa små laddningar över stora områden och aldrig kan användas i ”smart” krigsföring då man aldrig kan skydda civila från att drabbas.

Det andra stora sveket mot världens fattiga är att Sverige inte vill erkänna vatten som en mänsklig rättighet. Källa: http://www.alliansfrittsverige.nu/2010/07/juli-29-2010-sverige-star-inte-bakom.html

Förutom gamla konflikter där vatten är en komponent i konflikten som i Palestina och Darfur så förutspås konflikter om vatten öka i världen. Botswana är ett land där ursprungsbefolkningen trängs undan pga gruvdrift och dessutom förnekas sina vattentillgångar;

Driven from the Kalahari Preserve by a government intent on accomodating diamond mining interests, Botswana’s San people won the right to return to their land in 2006. Since then the San say the government has denied their rights to water.

Källa; http://www.digitaljournal.com/article/294961

Regeringens motivering är att det inte är en juridiskt bindande deklaration! Detta är extremt feg och egoistisk inställning måste jag säga. Klimatförhandlingar som Kyotoprotokollet är heller inte juridiskt bindande eftersom det inte finns någon tvingande internationell klimat och miljölagstiftning men man kan som nation ändå förbinda sig att följa deklarationen och implementera den i nationell lag. Det hela handlar om att våga vara ett land som vill gå i fronten för förändring och vara ett föredöme för andra inte en bromskloss.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s