Kategorier

Arkiv

En framsynt vision

Jag hittade en blogg via sajten Mother Nature Network där man visar en framtidsvision om framtidens städer, publicerad i PopularScience Monthly Magazine 1925.  I ”framtidsstaden” går alla transporter av varor och persontransporter under jorden så att gatorna kan nyttjas av gående och det finns restauranger i gatuplan. På takterrasserna odlar man för att försörja staden. Elektriska tåg och luftskepp står för de långa transporterna mellan städerna.

Man kan ju fråga sig, var gick det fel? Dagens storstäder är varken hänsynsfulla mot människor eller miljö. Cyklister och gående är undantränga i trafikmiljön och staden är designad för de bilburna med externa köpcentra, förorter och utspridda arbetsplatser. Gamla stadskärnor är ofta omringade av vägleder och naggade i kanten av motorvägar som skär igen grönområden och kvarter.

Jag gillar gröna tak (men gärna med solpaneler på taken och på väggarna med). Transporter under staden har vi tagit efter i viss mån men än är det långt kvar till den människovänliga staden där bilen är besökare och inte tvärt om.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s