Kategorier

Arkiv

World Ocean Day

Idag den 8 juni är det World Ocean Day (världshavsdagen).  I år råkar den sammanfalla med förberedelserna inför Internationella valfångstkommissionens IWC nästa årsmöte i Marocko. Valjakt står åter på agendan. Jag som växte upp under 1980-talet minns hur mycket diskussioner och protester det var mot valjakt då. Redan på 1930-talet började man begränsa jakten och sedan 1986 har kommersiell valjakt varit förbjuden. Förbudet har dock konsekvent trotsats av bl.a. Norge och Japan som hänvisar till ”jakt för forskningssyfte” trots att man inte längre anser att man kan dra speciellt mycket nya lärdommar genom att avliva djur utan istället föredrar att studera dom i sin naturliga miljö.

I Japan pågår en rättsprocess angående valköttshandel och i EU diskuteras en gemensam strategi inför IWC:s möte. Japan anklagas för att ha ”köpt” afrikanska länders stöd genom frikostiga avtal om bistånd i utbyte mot at tde röstar för att åter tillåta kommersiell valfångst. NU riskerar EU:s gemensamma linje att skjutas i sank då Sverige med miljöminister Andreas Carlgren (C) i spetsen kan tänka sig att kompromissa och tillåta kommersiell valfångst igen om det sker inom ett kontrollerat kvotsystem!

Den svenska linjen kritiseras hårt då den dels går länder som alltid har fuskat till mötes och ger dom vad de vill ha och alltid tagit sig själva rätten till och dels för att kvoterna riskerar att bli för frikostiga då dessa länder redan har jagat mer än vad bestånden egentligen tål så även om de skulle gå med på att minska sin fångst kommer den ändå ligga på en hög nivå.

Både Greenpeace och Miljöpartiets båda EU-kommissionärer har kritiserat regeringens svängning i frågan. Carl Schlyter och Isabella lövin kritiserade Sveriges hållning i en insändare i Aftonbladet. Centerpartiet bemötte den debattartikeln och anklagade MP för lögn. Men de fick svar på tal av Schlyter och Lövin.

Greenpeace har granskat regeringens valpolitik och kommenterat vad deras föreslagna förändringar skulle innebära för valarternas bestånd. Centerns taktik att alltid slå ifrån sig faller som ett korthus då Greenpeaces granskning tydligt visar att regeringens förslag totalt går emot vad man internationellt har velat uppnå med skyddet av valarna. Hela dokumentet kan laddas ned här: http://www.greenpeace.org/sweden/rapporter-och-dokument/valpolitik

Det är pinsamt att Sverige vill gå valfångstnationerna till mötes och speciellt år 2010 när vi firar det internationella året för biologisk mångfald.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s