Kategorier

Arkiv

Tvåpartisystemets förlorare

Aftonbladet skriver idag om KD som ett parti nära sammanbrott.

Egentligen önskade jag att det inte fanns några allianser alls. Tänk om alla partier gick till val på sitt eget program och inte på andras, då skulle ju väljarna få avgöra i större utsträckning än idag. Men i och med att Alliansen bildades inför valet 2006 så stod borgerligheten mer enad än någonsin tidigare och har i kraft av detta samarbete kunnat regera.  Tidigare borgerliga regeringar har alltid dragits med interna slitningar om kärnkraft, skatter och Öresundsbroar.

Men allianserna har ett pris. Centern har aldrig varit så stort som när de under mitten av 70-talet vågade sticka ut i svensk politik och som första parti tog parti mot kärnkraften. KD bildades för att tillföra en annan dimension i politiken och ville stå utanför de traditionella blocken men har även de liksom C snällt inpassat sig i ledet. Nu ligger både C och KD riktigt risigt till för partierna tar inga nya väljare genom att inte bedriva någon egen politik utan man omfördelar  bara redan befintliga alliansröster inom blocket.

Centern har gjort det till sin taktik att beskylla MP för allt som drabbar dom. Men dagens SKOP-mätning visar att det har varit föga framgångsrikt för C att bara angripa andra och inte presentera någon egen politik och snart går riksdagen till omröstning om kärnkraft och då kommer det förmodligen mullra rejält i centerledet när partiledningen slutligen kör över  gräsrötterna och många av de gamla medlemmar som strömmade till C på 70-talet.

Annonser


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s