Kategorier

Arkiv

Arg på Eskil!

Många hundar tvingas till lydnad med taggförsedda halsband och elstötar. Det är förbjudet – men att sälja halsbandet är lagligt.

Det kallas stackel – halsband med metallpiggar som sticker in i hundens hals. Stackelhalsband och elhalsband används för att fostra hunden till lydnad genom smärta.

De är förbjudna att använda i Sverige men tillåtna att sälja.

Jag blir så trött när jag läser nyheter som denna. Halsband som medvetet är till för att tillfoga djur smärta i uppfostringssyfte är förbjudna att använda i Sverige men inte förbjudna att sälja! Givetvis ska sådana produkter inte ens få säljas då innehav givetvis kan leda till att de också används. Och i vilket syfte köper man sådana halsband då man vet att användningen är olaglig? Jag tycker det är mycket märkligt att man kan vara så naiv när det gäller sådana redskap. När det gäller ”kodressörer” (en elektrisk anordning som tillfogar kor en stöt om de lyfter på svansen och svankar för att de ska låta bli att släppa sin gödsel och urin på båspallen) så får de inte ens vara monterade i stall efter att förbudet trädde i kraft för några år sedan.

För att användare inte ska dömas för djurplågeri, kan kunderna dessutom köpa specialsydda scarves som döljer elhalsbandet eller stacklet.

Kan detta tolkas på annat sätt än att man säljer produkterna helt medvetna om att de kommer (miss)brukas?

Svenska veterinärförbundet och flera djurrättsorganisationer kräver att försäljning och köp av elhalsband och taggförsedda halsband till hundaren ska förbjudas.

Men jordbruksministern Eskil Erlandsson (C) kommer inte att arbeta för en ändring.

-Jag ser inte det som möjligt för du kan köpa det här i andra delar ut av världen och då får vi ha någon slags tull eller liknande som gör en mycket genomgripande kontroll över saker som förs in i vårt land.

Jag tycker jordbruksministerns flathet är skrämmande och oengagerad men tyvärr så har ju Eskil Erlandsson inte direkt utmärkt sig för att ta tydlig ställning mot djurmisshandel…

Källor;http://svt.se/2.22620/1.1959366/inget_forbud_i_sikte&from=rss?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:+Svtse-Inrikesnyheter+(svt.se+-+Inrikesnyheter)&utm_content=Google+International

http://svt.se/2.22620/1.1959363/hundar_tvingas_till_smartsam_lydnad?lid=puff_1959366&lpos=extra_0

Annonser

One Comment on “Arg på Eskil!”

  1. Tova Lidbeck skriver:

    lydnad till följd av smärta: ingen bra idé! verkar väldigt gammaldags på något vis.
    hu!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s