Kategorier

Arkiv

Svensk sojaodling?

I Brasiliens regnskog är sojaodling och boskapsuppfödning de två viktigaste orsakerna till avskogningen. Rapporten ”Mera kött och soja, mindre regnskog” som MJV, Latinamerikagrupperna och Swedwatch har släppt visar att våra konsumtionsvanor har ett pris som betalas av andra och bidrar till den globala uppvärmningen. Latinamerikagrupperna och MJV har nu startat en kampanj för att ändra på detta.

Att konventionell storskalig sojaodling har negativ miljöpåverkan har uppmärksammats allt mer. Tyvärr har det varit ganska ljumna reaktioner från Lantmännen  och andra inköpare i Sverige. Detta talar för ekologiskt jordbruk där man utgår från att sluta kretsloppet inom gården och där man hämtar foder från den egna arealen dit gödsel och biprodukter sedan återförs. Om det nu är nödvändigt att odla energirikare foder istället för att föda upp mjölkkor på gräsbete, hö, ensilage och spannmål så bör ju ett sådant foder odlas inom ladet så man dels slipper den miljöbelastning transporterna innebär och att man dessutom inte ökar vårat ”ekologiska fotavtryck” genom att förlägga delar av vår produktion i syd. Denna artikel från FOBO (tidigare Föreningen Organisk Biologisk Odling) ger dock hopp om framtiden. Kan sojabönor både för foder och människoföda odlas i Sverige? Uppenbarligen gjorde man det på 1940-talet men försöken lades i malpåse. Finns det bara efterfrågan från konsumenterna så kan det gå att få projektet bärkraftigt. Fråga efter svensk soja i fortsättningen!



Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s