Kategorier

Arkiv

Valsystemet gynnar redan valda

Miljöparitet grundades 1981 för att många personer upplevde ett vakuum i svensk politik. Centern hade i och för sig tillsammans med Kristdemokraterna (KDS) och Vänsterpartiet kommunisterna (VPK) ifrågasatt kärnkraften och för upp miljöfrågor på agendan men i valet mellan ideologi och regeringstaburetter vägde det senare tyngre och C begick ett historiskt svek och startade fler reaktorer. Att nya partier uppstår när viktiga frågor inte ryms inom den politiska spektrat är både naturligt och vitaliserande för demokratin.

KD bildades som KDS för att motverka sekularisering, MP för att föra in den gröna dimensionen, Ny demokrati var högerpopulister, Junilistan allmänborgerliga EU-skeptiker, Piratpartiet vill föra fram integritet och upphovsrättsfrågor och Feministiskt initiativ F! vill föra fram genusperspektiv och feminism.

Tyvärr fungerar vårat valsystem så att etablerade partier med riksdagsmandat får sina valsedlar upptryckta medan andra får bekosta dom själva.  Eftersom inget nytt parti har tagit sig in i riksdagen sedan 1988 (bortsett från havererade Nyd´s korta period) så får inga andra partier tryckta valsedlar trots att de är etablerade sedan flera år. Alltså systemet underläättar enbart för väljare att rösta på de som redan sitter i riksdagen men inte på andra.

Bland annat F! uppmanar nu sympatisörer att skänka bidrag för att få råd att lägga ut valsedlar.

Skänk via sms. Genom att sms:a ”Fi2010” till 72 550 bidrar du till tryckningen av valsedlar och annat valmaterial. Sms:et kostar 40 kronor + ev. SMS-avgifter.

Ibland undrar jag om inte vi själva skulle vara i behov av lite demokratibistånd? Enligt valresultatet 2006 var F! 3 gånger större än Sjukvårdspartiet och gick om både Junilistan och SPI och slutade som andra största parti utanför riksdagen efter SD med 37954 röster eller 0,68%. Ändå måste de tigga pengar inför varje val. Skillnaden är att Sjukvårdspartiet, SPI och SD finns representerat både kommunalt och i regioner/ landsting och får mandatstöd i vissa regioner. F! som är relativt stort är förloraren eftersom de mest satsat på riksdagsvalet.  Fler som reagerat på orättvisan.

Annonser


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s