Kategorier

Arkiv

Ny innebörd av laga mat!

När jag var liten skojade min farfar med mig och frågade om det var nödvändigt att laga mat för den hade väl inte gått sönder? Laga har i svenska språket minst tre betydelser. Dels som adjektiv som i vinna laga kraft och som verb laga (reparera) och (till)laga dvs i meningen bereda mat.

Men när man talat om att laga mat så har man i regel syftat på det sista nämligen tillagning och beredning. Nu har EU i dagarna godkänt ett ”köttklister”. Genom att använda proteiner utvunna ur grisblod kan man nu byta ut vegetabilisk stärkelse mot köttprotein och ”klistra ihop” köttbitar som är bortrensade och annars skulle hamna med andra slamsor i köttkvarnen och bli korv. Med denna innovation kan rensbitar på nytt fogas ihop och formas till något som åtminstone till formen skulle kunna påminna om en bit filé även om mörheten och strukturen aldrig kan bli den samma.

Nu är jag väl medveten om att sammanfogat kött på intet sätt är något nytt. jämför man julskinkan med den smörgåsskinka som man kan köpa färdigskivad så slås man av att all billig smörgåsskinka kommer från perfekt cylindriska grisar! Både skinka, kyckling, kalkon och korv som säljs som pålägg är ofta köttmassa som är sammansatt och hoppressad med diverse kemiska tillsatser som hjälp för att det ska behålla sin färg och form. Behöver vi verkligen en teknik till på marknaden som gör det ännu lättare att fusks ihop billigt slafs för att kunna sälja det som något dyrare?

Konsumentorganisationer är kritiska men som man konstaterade i SVTs Landet brunsås, ”det enda som svenska konsumenter har efterfrågat sedan 1970-talet är billigare mat”. Tyvärr har vi allt för sällan något fokus på kvalitet och mat tas för givet att den ska vara så billig som möjligt. Tyvärr leder det till att industrin förser oss med allt mer suspekta produkter.

Annonser

2 kommentarer on “Ny innebörd av laga mat!”

  1. Sigbrit Bonsirven skriver:

    Bra att Du tar upp det här,det är ju inte nytt med ”köttklister”,men nu har ju tydligen massmedia anammat denna ” nyhet”.Som varande laktovegetarian tycker jag det är oändligt äckligt,vare sig det är trombin eller någon kemikalie.
    Känns bäst med ekologiskt odlade grönsaker.

  2. Markus skriver:

    Jo ”klistrat” ihop mat har man gjort länge. Frågan är om denna förfinade metod gör det svårare att upptäcka än innan? Klistrar man med stärkelse så får väl förmodligen köttet en annan konsistens, nu används köttprotein för att foga ihop bitar. Som konsument tycker jag att man ska få välja. Det finns ju en anledning att filé kostar 149kr/ kilo och varmkorv 40kr/ kg. Filé förväntas vara rent kött utan tillsatser av ”bättre” bitar som ska vara möra och fina och korv är vet i gud vad man har pressat ihop. Kan man klistra ihop resterna av alla styckningsbitar och göra en ”filé” i byggsats så blir det ju inte samma vara längre.

    EU kräver iofs märkning av klistrade produkter och catering och storkök ska inte få använda det. Men många små caféer och mindre ställen köper råvaror direkt i vanliga butiker så jag tror inte man kan hålla det helt borta från den branschen.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s