Kategorier

Arkiv

Tre byskolor läggs ned i Mark

Mark verkar ha fått en ohelig allians när S, V fick stöd från M och Markbygdspartiet (MBP) i barn och ungdomsnämnden och därmed fick majoritet för att lägga ned de tre skolor som varit hotade av nedläggning.

Centern flaggade tidigare för att de ville bevara skolan i Berghem. Vi i MP ville på tidigt stadium inte ta ställning för en enskild skola utan att först få ta del av underlaget och se vilka för och nackdelar samtliga skolor hade.

Kommunen har ett sparbeting som vi måste leva upp till men jag tycker det är synd att offra alla tre skolorna. Dels är inte sparbetinget något som är hugget i sten, man hade kunnat omfördela besparingarna både över tid och över olika verksamheter. Jag är övertygad om att även små skolor har sina kvaliteter även om man fokuserat mycket på det negativa i debatten. Små skolor kan ge en tryggare miljö för de barn som missgynnas av stora grupper och flera av skolorna har bra läge på landsbygden där utemiljön är stimulerande och kunde använts i utomhuspedagogik för att både öka barnens fysiska aktivitet och att använda naturen som klassrum för att sätta undervisningen i ett annat sammanhang. Gullbergsskolan hade både växthus och hönshus och nära till skogen. Om skolor får konkurrera om elever genom att erbjuda  idrott som profilämne varför kan inte skolor få konkurrera med en god skolmiljö som främsta tillgång? Inget ont om idrottsklasser men det är ett sätt att få ägna sig åt ett fritidsintresse på skoltid. En god och trygg skolmiljö skulle gynna samtliga elever.

 

Annonser


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s