Kategorier

Arkiv

Slutdebatt ungt val

Det är jätteroligt att Marks gymnasium där jag själv vikariera som lärare har tagit på sig navaret att arrangera det nationella skolvalet i år. Många aktiviteter inför valet har varit riktade direkt mot ungdomar och förstagångsväljare. De som faller uder åldersstrecket och bara får rösta i skolvalet i år kan komma att få rösta för första gången i riksdagsvalet 2010.

Den debatt som markerade slutet på en lång tid av debatter, temadagar och bokbord var välbesökt och M, FP, KD, C, S, V, MP och Junilistan (JL) var representerade. Vad som är intressant att notera är att;

  • alla går till val på klimatfrågan, om än mer eller mindre halvhjärtat…
  • Max Andersson (MP) var tydligast om fildelning/ integritet, flykting/ migration och klimatfrågor.
  • KD:s Per Landgren tycker inte att EUs flyktingpolitik förtjänas att kallas ”fruktansvärd”, vilket Max Andersson (MP) kontrade genom att läsa upp statistik och konstatera att över 11000 personer har dött udner sina försök att ta sig in i EU. Är inte det hemskt eller rent av omänskligt och horribelt?
  • Junilistan är ett räkligt parti där man bokstavligen ”köper grisen i säcken”. På en sms-fråga från publiken om partierna ansåg sig vara feministiska gick JLs 5e namn på listan Leif Danielsson (tidigare KD) till angrepp mot LUF/ FP representant och undrade hur feminism kan vara förenligt med rätten att abortera flickfoster? JL framstod under hela debatten stå KD ganska nära. Så en röst på JL KAN vara en röst på en EU-kritisk gråsosse, en liberal eller en kristdemokratisk abortmotståndare. Jag tycker bristen på ideologi och gemensamma värderingar gör JL svårt att förhålla sig till. De blir likt Piratpartiet (PP) en parti där man vet att kandidaterna åtminstone har en sak gemensamt, de vet vad de är emot men inte mycket mer.

One Comment on “Slutdebatt ungt val”

  1. […] ägnade jag gårdagskvällen åt att skriva ihop en KU-anmälan, men mer om det senare.Up-date: Markus Holmqvist har också bloggat om debatten i Mark.Andra bloggar om: epval2009, […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s