Kategorier

Arkiv

Grymt sa grisen!

Efter de senaste dagarnas avslöjande om behandlingen av danska grisar har många reagerat kraftigt, bland annat Heiti och Alex har bloggat om det.

För mig kom det både som en överraskning och samtidigt en påminnelse om det vi redan visste.

EU:s jordbrukspolitik CAP är på många sätt en helt oförsvarlig märklig konstruktion där man ömsom betalar ut bidrag till att främja ekologisk odling och biologisk mångfald och ömsom subventionerar överproduktion och dumpning på världsmarknaden.

Inför folkomröstningen om EU-medlemskapet 1994 var jordbrukspolitiken och därmed djurskyddet en av de frågor som jag kände talade mig emot starkast med EU. I samband med att vi gjorde grupparbeten om EU i samhällskunskapen (gick då i 9:an) så kom jag i kontakt med boken Europa och djuren- om Sverige, EG och maten, av Marit Paulsen. Paulsen som på den tiden var känd som en radikal miljö och konsumtaktivist beskrev hur dåvarande EGs jordbrukspolitik fungerade och hur djuren for illa när man av regionalpolitiska skäl gav bidrag til latt frakta dem levande över kontinenten så att t.ex. det irländska överskottet på slaktdjur kunde skapa arbeten i en överdimensinerad livsmedelsindustri med billig arbetskraft i Italien.

Så det har väl egentligen alltid varit känt (även om många valt att blunda) att danska grisar är mer trångbodda då fler djur/ box är tillåtna och att svanskupering utförs generellt. Att kupera svansen på en gris är en kosmetisk åtgärd för att förhindra svansbitning, ett vanligt stressymptom hos grisar. Utan svans heller inga yttre tecken på att grisen mår dåligt!

Vad som däremot förvånar mig är att grisar dessutom behandlas så illa under transport att de uppvisar svåra skador efteråt. Jag som själv sitter i miljönämnden vilken har haft djurskyddsärenden inom sitt ansvarsområde till och med den 1 jan 2009 är förvånad över att det inte har uppmärksammats och åtgärdats tidigare? Har inte Danmark en fungerande djurtillsyn med återkommande och oanmälda inspektioner???

Om ”Europa och djuren” (Paulsen M & Andersson S) fick mig att känna avsky inför dåvarande EG och dess jordbrukspolitik och övertygade mig om att vi inte skulle delta i denna dårskap så är jag desto mer kluven idag.

Som EU-kritiker och motståndare mot mer överstatlighet vill jag egentligen skrota CAP och återföra jordbruksfrågor till nationell nivå. Men…

Samtidigt anser jag som grön internationalist att våra solidariteter ska gå utanför våra egna gränser. 1994 ville jag inte att vi skulle ansluta oss till en sjuk jordbrukspolitik men nu när vi har varit en del av den i 14 år så har det ändå inneburit att EU har skärpt kraven på djurtransporter, EU har idag minimikrav på mått på stallar där de i vissa fall faktiskt går något längre än de svenska reglerna och genom EUs gemensamma regler kan vi även påverka djurskyddet i tredje land. En total återgång till nationell lagstiftning kan i värsta fall innebära att vissa länder inte skulle ha någon djurskyddslag alls. Ska vi då acceptera det och avsäga oss möjligheten att påverka djurens välfärd i andra länder och vara nöjda med att åtminstone vår egna är acceptabel? Den frågan är inte helt enkel. Utan gemensam politik har vi inte längre möjligheten att påverka andra länder förutom att förlita oss enbart till konsumentmakt, vilket hitills har visat sig verkningslöst då Danmark trots sin dåliga skötsel av grisar är en av världen största exportörer av fläskkött. så om vi ska och vill kunna påverka danska grisfarmer, ungersk gäss som plockas levande och gränsöverskridande transporter med levande djur så behöver vi nog ändå en övergripande EU-lagstiftning på området och hur ska vi kunna implementera en sådan om vi inte har en gemensam jordbrukspolitik? Här är nog en stor utmaning för oss gröna som ömsom vill värna djur och natur och ömsom balansera det mot EU-kritik och viljan att minska all överstatlighet. Bra förslag om hur vi kommer tillrätta med detta mottages varmt!!!

Annonser


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s