Kategorier

Arkiv

Nya perspektiv

Youtube är en fantastiskt kul sajt att kolla på ibland. Förutom att man kan få nostalgiska upplevelser av att se gamla tv-program och musikvideos man känner igen, ofta med tveksam kvalitet och upphovsrättsliga tillstånda så bjuder youtube på media från hela världen!

Ibland är debatten i Sverige så inskränkt för vi vet så lite om kulturer utanför vårt egna snäva perspektiv.  Jag hittade klipp från Star Academy, en dokusåpa som bygger på ett holländskt koncept och påminner om Fame Factory eller Popstars som sänts i Sverige. Star Academy LBC (Al- Akademia) sänds av den libanesiska tv-stationen LBC och är ett av  mellanösterns populäraste underhållningsprogram.

Star Academy ger en annan bild än en svart/vita som media ofta ger då mellanöstern framställs som en samling talibanländer från gazaremsan i väst till Afghanistan i öst där alla kvinnor går i burkha och alla lever under religiöst förtryck. I Star Academy syns inga slöjor, killar och tjejer lever tillsammans under samma tak och de skiljer inte nämvärt från big Brother eller Idol som visas i Sverige. Sässong 4 verkar vara extra populär på Youtube för då hade Star Academy-huset en påståd romans mellan den kuweitiske tävlanden Achmad Dawood och Amal. Achmad Dawood vann aldrig men verkar ha blivit något av mellanösterns Måns Zelmerlöw då populariteten har levt kvar och han har nästan blivit mer känd efter programmet än vinnnaren. Tyvärr behärskar jag inte språket nog för att förstå så mycket av programmet men musik förstår man ju alltid.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s