Kategorier

Arkiv

Insändare i Markbladet

Ideologisk härdsmälta?

-Det är en historisk dag, säger centerledaren Maud Olofsson. Vad är det då för historiskt som har inträffat? Jo den historiska händelse som tillkännagavs av alliansens fyra partiledare i torsdags var att Centern har ändrat sin inställning till kärnkraftutbyggnad i Sverige.

Men har kärnkraften blivit säkrare, har vi idag en teknik som är fullständigt säker? Har staten äntligen funnit ett försäkringsföretag som är beredd att försäkra kärnkraften mot haveri så skattebetalarna slipper stå som garanter och indirekt subventionera kärnkraften? Har vi löst frågan om slutförvar av radioaktivt avfall? Har förhållandena för urbefolkningen i Kanada, Sibirien och Australien blivit bättre så att uranbrytningen inte längre förgiftar mark och vatten? Har kärnkraften inte längre någon koppling till kärnvapen? Kan kärnkraft plötsligt ge lägre elkostnader när de verk som byggs i Finland och England har överskridit sina budgetramar mångdubbelt och kommer ge el som kostar upp mot 8Kr / kWh? Finns det inte längre någon koppling mellan cancerfrekvens och närhet till kärnkraftverk? Finns det idag så mycket uran att vi inte längre ser det som ändligt?

Tyvärr så har inget av detta inträffat, det hade däremot varit historiskt! Det som hände var att regeringens hittills enda parti som varit drivande för att ställa om vårat energisystem till långsiktigt ekonomiskt och miljömässigt hållbar energi kapitulerade för allianskollegorna. Trots löften vid regeringsbildandet att något beslut om kärnkraft inte skulle tas under mandatperioden…

Den som vill fortsätta arbeta mot kärnkraft och för förnyelsebar energi är varmt välkommen att engagera sig i miljöpartiet de gröna.

Markus Holmquist (mp)


2 kommentarer on “Insändare i Markbladet”

 1. The Whiteboy skriver:

  Borde kanske svara med en insändare men ändå:
  ”Men har kärnkraften blivit säkrare, har vi idag en teknik som är fullständigt säker?”
  Säkrare? Ja! Fullständigt säker? Inget är fullständigt säker så frågan är helt ointressant. Tillräckligt säker? Det är något att diskutera dock. Jag anser det.

  ”Har staten äntligen funnit ett försäkringsföretag som är beredd att försäkra kärnkraften mot haveri så skattebetalarna slipper stå som garanter och indirekt subventionera kärnkraften?”
  Ja, de flesta försäkringsbolag skulle gå med på detta.

  ”Har vi löst frågan om slutförvar av radioaktivt avfall?” Jupp!

  ”Har förhållandena för urbefolkningen i Kanada, Sibirien och Australien blivit bättre så att uranbrytningen inte längre förgiftar mark och vatten?”
  Den förorenar inte mer än de flesta malmbrytningar i världen men svaret är tyvärr nej. Men var kommer all metall du använder ifrån?

  ”Har kärnkraften inte längre någon koppling till kärnvapen?”
  Teoretisk fråga igen, vad går gränsen för koppling.

  ”Kan kärnkraft plötsligt ge lägre elkostnader när de verk som byggs i Finland och England har överskridit sina budgetramar mångdubbelt och kommer ge el som kostar upp mot 8Kr / kWh?”
  Fråga japanerna. De byggde billigare. Sen vill jag nog källa på kostnaderna (inte för att jag misstror dig mer av intresse).

  ”Finns det inte längre någon koppling mellan cancerfrekvens och närhet till kärnkraftverk?”
  Tack för formuleringen av denna fråga! På denna kan jag svara nej, ingen koppling.
  ”Finns det idag så mycket uran att vi inte längre ser det som ändligt?”
  Inget är oändligt. Så nej. Men däremot finns det tillräckligt för en tillräckligt lång tid framöver. Du vet väll var den största tillgången av uran finns va?

  Annars var det en snyggt skriven insändare faktiskt. Ni MP:are är duktiga på detta (du och Johan i alla fall).


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s