Kategorier

Arkiv

Det finns bara ett grönt alternativ!

Under 1970-talets senare hälft stod Sverige inför vägskälet att gå in i kärnkraftsamhället. Med Harrisburgolyckan kom farorna att aktualiseras och den svenske politiker som tänkte om och var beredd att dra i nödbromsen och stoppa utbyggnaden av kärnkraft var Torbjörn fälldin (C). Fälldin hade lyssnat mycket på nobelpristagaren Hannes Alfvén och hade blivit allt mer tveksam till kärnkraften. Samtidigt fanns det ett brett folkligt motstånd vilket få politiker hade tagit på allvar innan. Centerns tydliga ställning mot kärnkraft och för en folkomröstning ledde Centern till rekordhöga oppinionssiffror. Tyvärr slarvade Fälldin bort frågan då han trots löften om det motsatta ”dagtingade med sitt samvete” och lät regeringstaburetterna gå före idealen.

Idag meddelar Maud Olofsson (C) och alliansen stolt att de har nått en uppgörelse om kärnkraften och vill tillåta utbyggnad. Vet inte om det är ödets ironi att samma dag som Centern gör en kovändning i en av sina mest ideologiska frågor så visar en tysk studie att leukemi är dubbelt så vanligt nära kärnkraftverk! Därtill kan man undra om alla i alliansen missade uppdrag granskning i höstas om uranbrytningens konsekvenser för ursprungsbefolkningen i Australien och miljöeffekterna. Några större framsteg vad det gäller slutförvaret att kärnbränsle har helelr inte skett.

2008 var året då det inte färdigställdes några nya kärnreaktorer i världen och utbyggnaden av vindkraft översteg kärnkraften! Den gröna energirevolutionen är på gång men Centern och alliansen väljer att backa in i framtiden. Då kärnkraft globalt sett står för en ytterst litendel av energiförsörjningen så är det inte där vi kan få energi för en värld med växande befolkning och ökat välstånd. Energi måste vara förnyelsebar för att kunna bli billig och lokalt producerad.

Förr stod Centern för något, nu skriver centerpartister läromedel om miljö för Svenskt näringsliv och berömmer kärnkraft och tonar ned miljöproblem. Tyvärr kommer inte denna konservatism lösa framtidens problem då de kräver framtida lösningar och inte gårdagens.

Annonser


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s